Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 27 ianuarie 2018

Published

on

Sâmbătă, 27 ianuarie

Zile trecute – 26

 

 

 

 

 

Zile rămase – 339

Soarele răsare – 07.40

 

 

 

 

Soarele apune – 17.17

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa

 

 

 

Calendar catolic – Angela Merici, fc.*

 

 

 

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezoluția îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid. De asemenea, respinge orice negare a Holocaustului ca un eveniment istoric, fie integral sau parțial și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea site-urilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului.

 

 

 

 

-98  – După moartea lui Nerva, pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98-117). În timpul domniei lui, Imperiul Roman a căpătat cea mai mare extindere teritorială. În 106 intră în componența sa și Dacia.

-1343 – Papa Clement al VI-lea emite bula papală „Unigenitus”.

-1695 – Mustafa al II-lea devine sultan al Imperiului Otoman, după moartea lui Ahmed al II-lea.

-1785 – Este fondată Universitatea din Georgia.

-1855 – Conducerea Școlii ostășești din București solicită Eforiei școalelor publicarea lucrării lui Nicolae Bălcescu „Puterea armată și artă militară la români”. Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.

-1880 – Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă.

-1888 – La Washington este fondată „National Geographic Society”.

-1903 – A fost fondată Confederația patronală UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România) – actual UGIR-1903.

-1926 – Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.

-1941 – Au început, la Washington, consfătuiri secrete între Statele-Majore englez și american (până la 29 martie 1941); au fost adoptate principiile fundamentale ale strategiei războiului împotriva puterilor „Axei” (planul „ABC1”).

-1944 – Lichidarea definitivă a blocadei Leningradului, începută la 8 septembrie 1941.

-1945 – Eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz, Polonia.

-1967 – Trei astronauți americani (Virgil Grissom, Edward Withe și Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizați în incendiul izbucnit la bordul navetei spațiale „Apollo 1”, în timpul simulării unei lansări a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.

-1967 – Semnarea de către URSS, SUA și Marea Britanie a Tratatului privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani (intrat în vigoare la 10 octombrie).

-1973 – La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la încheierea Războiului din Vietnam.

-1987 – Mongolia a stabilit relații diplomatice cu SUA.

-1987 – Republica Malta s-a declarat stat neutru, conform prevederilor Constituției.

-1990 – A început procesul celor patru demnitari ai regimului comunist: Ion Dincă, Tudor Postelnicu, Emil Bobu și Manea Mănescu; la 2 februarie au fost condamnați la închisoare pe viață. După scurt timp, au fost puși în libertate.

-1997 – În Burkina Faso a fost revizuita Constituția adoptată la 11 iunie 1991.

-2006 – A încetat din viaţă Prinţul Carol Mircea (85 de ani), fratele fostului rege Mihai, fiul, din prima căsătorie, al regelui Carol al II lea şi a Ioanei Valentina Lambrino. Această căsătorie a fost anulată, însă originea regală a lui Carol Mircea a fost recunoscută în urma a două procese, în Franţa şi Portugalia. Prinţul a trăit în exil, în Franţa şi Anglia. El avea doi copii: Paul (care locuieşte în România) şi Alexandru (care locuieşte în SUA).

-2006 – A încetat din viaţă fostul preşedinte al Germaniei, Johannes Rau (75 ani). A fost primul şef al Republicii Federale care a ţinut un discurs în limba germană în faţa Knesset-ului, Parlamentul israelian, unde a cerut scuze pentru atrocităţile comise de nazişti în cel de-al doilea război mondial. De numele său se leagă o importantă contribuţie la istorica împăcare germano-israeliană.

-2007 – Pugilistul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion intercontinental la categoria supermijlocie, versiunea WBO, după ce l-a învins, la puncte, pe rusul Serghei Tatevosian, într-un meci disputat în cadrul unei gale ce a avut loc la Bell Centre, din Montreal.

-2009 – A murit scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga „Rabbit”, apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele „Rabbit is Rich” (1981) şi „Rabbit at Rest” (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991. (n. 18 martie 1932).

-2009 – Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, preluând astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse.

-2010 – A încetat din viaţă Jerome David Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”. Având un narator subiectiv, romanul reproduce confesiunea unui adolescent inadaptat. Experiențele pe care le parcurge sunt privite de personaj cu un amestec de decepție și detașare. (n. 1 ianuarie 1919).

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici 

ULTIMA ORĂ

brown snake brown snake
Regional11 ore ago

Mehedinți: Jandarmii au interve­nit în îndepărtarea unui șarpe de aproape 2 metri

Un apel de urgență primit miercuri, 17 aprilie, prin sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, a mobilizat un...

Regional11 ore ago

Autoritățile doljene urmează să preia Casa Memorială „Alexandru Macedonski” în vederea reabilitării

Autoritățile din județul Dolj își propun trecerea din domeniul privat al comunei Goiești în cel privat al județului a unei...

Regional12 ore ago

Expoziția omagială „Filarmonica Oltenia în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman” – 77 de ani de la înființare

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman prezintă cu mândrie Expoziția Omagială „Filarmonica Oltenia în Colecțiile Bibliotecii Județene”, marcând cei 77...

Regional12 ore ago

CFR SA anunță ridicarea restricțiilor de viteză la podul feroviar peste râul Olt

Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii feroviare la podul de la Drăgănești Olt – Fărcașele vor impacta circulația trenurilor Compania Națională...

Regional12 ore ago

Campania „Detector pentru viață” debutează în județul Olt: 15 localități vor beneficia de echipamente de avertizare împotriva incendiilor și scăpărilor de gaze

Campania națională „Detector pentru Viață” a fost lansată și în județul Olt, aducând speranță și siguranță în comunitățile locale. Un...

Info Trafic12 ore ago

Infotrafic: Cinci transporturi agabaritice – restricţii de circulaţie

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 17.04.2024, începând cu ora 20:00, la interval de 30 minute,...

Regional13 ore ago

Simularea Bacalaureatului: Procentul de prezență la proba la alegere a profilului și specializării, 66,12%

Astăzi, pe 17 aprilie 2024, elevii care au participat la simularea județeană a examenului național de Bacalaureat au susținut proba...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON