DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 27 iunie 2019

Joi, 27 iunie

Zile trecute – 177

Zile rămase – 188

Soarele răsare – 05.33

Soarele apune – 21.04

Zodia – Rac   

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiţă Ioana

Calendar catolic  – Sf. Ciril din Alexandria, ep, înv.*

Ziua Mondială a Pescuitului. Iniţiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în 1984, la  Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului găzduită de Roma.

Sărbători naţionale – Djibouti

-1484 – În vederea atacării Moldovei, armata otomană trece Dunărea pe la Isaccea, făcând joncţiunea cu armata Ţării Româneşti, condusă de Vlad Călugărul, şi cu un corp de oaste tătar.

-1611 –  Are loc lupta de la Braşov unde Radu Şerban zdrobeşte oastea lui Gabriel Bathory care se refugiază la Sibiu.

-1709 – Țarul Petru cel Mare îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei în bătălia de la Poltava.  

-1712 – S-a născut Jean-Jacques Rousseau, pedagog şi filosof francez, care a implementat ideea încheierii unui contract între părţile care se căsătoresc.

-1827 – S-a născut Samuel Cromption, inventatorul daracului de lână.

-1844 – Moare Joseph Smith, fondator al sectei mormonilor care sunt grupaţi în statul Utah din nordul S.U.A. Este asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pentru a devenit candidat la președinție din Statele Unite.  

-1850 – Apare un rescript imperial prin care se încuviinţează înfiinţarea, la Braşov, a unui liceu confesional românesc cu patru clase.

-1905 – Are loc revolta matrozilor de pe vasul de război rus „Potemkin” care îşi ucid ofiţerii extrem de duri şi fug cu nava la Constanţa unde se predau autorităţilor române.

-1913 – România declară război Bulgariei, intrând în al doilea război balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. 

-1916 – A murit, în noaptea de 27 spre 28 iunie, pictorul Ştefan Luchian (picturi: „Marea Neagră la Tuzla”, „Moara de la poduri”, „Anemone”, „Maci”, „Safta florăreasa”, „Un zugrav – Autoportret”) (n. 1 februarie 1868).

-1943 – A fost inaugurat, în Grădina Cişmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman”, reprezentând busturile unor scriitori români.

-1950 – Președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

-1954 – Prima centrală nucleară a fost inaugurată la Obninsk, în apropiere de Moscova, Uniunea Sovietică. 

-1960 – Moartea lui Harry Pollitt, militant al mişcării muncitoreşti engleze şi internaţionale.

-1967 – S-a instalat, în Enfield, Londra, la Banca Barclays, primul bancomat din lume.

-1968 – La Praga are loc „manifestul celor 2.000 de cuvinte”, redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal.

-1989 – În mod simbolic, miniștrii de externe al Austriei, Alois Mock și Ungariei, Gyula Horn taie, la Sopron, gardul de frontieră dintre țările lor.

-2007 – Premierul britanic Tony Blair şi-a prezentat demisia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, înainte de a părăsi palatul Buckingham. Succesorul lui Blair la conducerea Guvernului britanic a fost desemnat Gordon Brown.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Modificare la legea dării în plată

Închide