Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 28 decembrie 2018

Published

on

Vineri, 28 decembrie

Zile trecute – 361

 

 

 

 

 

Zile rămase – 4

Soarele răsare – 07.51  

 

 

 

 

Soarele apune – 16.44

Zodia – Capricorn

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sfinții 20 000 de Mucenici din Nicomidia (Harți)

 

 

 

Calendar catolic – Ss Prunci Nevinovați, m.

 

 

 

 

 

-1065 – A fost inaugurată Catedrala Westminster din Londra, construită de Eduard Confesorul între 1045 și 1050.

-1612 – Planeta Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar. În 2006 a primit statutul de planetă pitică.  

-1836 – Spania recunoaște independența Mexicului.  

-1836 – La Adelaide, contraamiralul britanic John Hindmarsh a proclamat provincia Australia de Sud.  

-1879 – Podul Tay din Dundee, Scoția, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prăbușit în timp ce un tren îl traversa, ucigând 75 de oameni. Prăbușirea podului, deschis timp de doar 19 luni, a produs unde de șoc în profesia victoriană a ingineriei și în rândul publicului.

-1895 – În cafeneaua „Grand Café” din Paris are loc prima proiecție de film, realizată de frații Lumière (Auguste și Louis Lumière). Filmul proiectat e intitulat „La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon” („Ieșirea din Uzinele Lumière din Lyon”). Un alt film foarte important a fost „L’Arrivée d’un Train en Gare de La Ciotat” („Sosirea unui Tren în Gara La Ciotat”), care a rulat, imediat după premiera franceză, și la București.  Astfel, data de 28 decembrie 1895 marchează nu numai prima proiecție cinematografică ci și nașterea unei noi arte, „arta cinematografică”, „cea de-a șaptea artă” cum mai este cunoscută, și a unei noi industrii, „industria cinematografică”. Filmul a fost multă vreme socotit ca un amuzament de bâlci, tratat cu dispreț de oamenii serioși. Mulți din cei care au contribuit la temelia acestei noi forme de exprimare, și-au început activitate exploatând câte un „nickel odeon” (în traducere liberă „templu al artei de doi bani”), cinematograful  de mai târziu. Primul promotor al noii arte și industrii, se poate spune că a fost Louis Lumière. El realizează primele filme alegându-și diferite subiecte hazlii din însăși fabrica lor de aparate de fotografiat. Astfel au fost realizate pelicule ca „Tâmplarul”, „Fierarul”, „Dărâmarea unui Zid”. Alte subiecte tot hazlii sunt alese din viața de familie: „Dejunul unui Bebeluș”, „Borcanul cu Peștișori roșii”, „Ceartă între Copii”, „Baia de Mare”, „Partida de Cărți”, „Partide de Table”, „Pescuitul Crevetelor”. Fratele său Auguste Lumière, filmează câteva pelicule inspirate din activitatea fermierilor la proprietatea tatălui lor, una dintre ele numindu-se „Femei care ard Ierburi”.

-1897 – Piesa „Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand, are premiera la Paris. 

-1903 – S-a înființat „Societatea Numismatică Română”.

-1908 – Un violent cutremur a provocat în orașul italian Messina, Sicilia, peste 75.000 de victime.

-1972 – Kim Ir-sen, deja prim-ministru al Coreei de Nord și Secretar General al Partidului Muncitorilor din Coreea, a devenit primul președinte al Coreei de Nord.

-1973 – Aleksandr Soljenițîn publică „Arhipelagul Gulag”.

-1989 – Pentru prima dată, după o lungă pauză, se întruneşte Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. Este ales un comitet provizoriu de conducere alcătuit din Mircea Dinescu – preşedinte, Ana Blandiana, Dan Deşliu, Ştefan Augustin Doinaş, Domokos Geza, Octavian Paler, Eugen Simion, Stelian Tănase şi Dan Hăulică. S-a hotărât convocarea Congresului Naţional al scriitorilor. 

-2000 – Adrian Năstase își începe mandatul de prim-ministru al României.

-2004 – Călin Popescu-Tăriceanu își începe mandatul de prim-ministru al României.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan