DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 28 martie 2020

Sâmbătă, 28 martie

Zile trecute – 87

Zile rămase – 279

Soarele răsare – 06.04

Soarele apune – 18.38

Zodia – Berbec 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, şi Ştefan, făcătorul de minuni (Pomenirea morților)

Calendar catolic – Fer. Renata, m.

-193  – Împăratul roman Pertinax este asasinat de Garda Pretoriană care apoi vinde tronul lui Didius Iulianus. Acesta moare și el prin violență după câteva săptămâni.

-364  – Împăratul roman Valentinian I  îl numește pe fratele său Flavius Valens co-împărat.

-1776 – A fost fondat Teatrul Mare („Balşoi Teatr”) din Moscova.

-1791 – A fost trimis Curţii din Viena primul program politic al românilor din Transilvania – „Supplex Libellus Valachorum”.

-1882 –  În Franţa, şcoala devine obligatorie.

-1915 – La Ateneul Român a avut loc prima audiţie a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată chiar de compozitor.

-1923 – Este promulgată prin decret regal Constituţia României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923, una dintre cele mai avansate şi democratice constituţii din Europa acelui timp.

-1926 – Premiera filmului „Iadeş”, prima producţie a regizorului Horia Igişoreanu. Societatea sa, „Clipa-Film”, iniţiase şi prima formă a cinecluburilor româneşti, asociaţia „Amicii Filmului”.

-1930 – Oraşele turceşti Constantinopol şi Angora şi-au schimbat denumirea în Istanbul şi, respectiv, Ankara. 

-1974 – Marea Adunare Naţională instituie funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceauşescu. 

-1983 – Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea şi tăierea bovinelor şi cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.

-1983 – Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor şi al maşinilor de scris, prin care se introduce controlul poliţienesc asupra folosirii acestor aparate.

-1994 – A murit, la Paris, Eugen Ionesco, dramaturg, eseist, poet român (n. 26 noiembrie 1909, Slatina, județul Olt).

-2005 – Un puternic seism, produs în largul insulei indoneziene Sumatra și având o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, a provocat moartea a zeci de persoane și importante pagube materiale în insula Nias, de la sud de Sumatra.

-2005 – Opinia publică a aflat de răpirea în Irak de către grupări paramilitare a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci de la Prima Tv şi lui Ovidiu Ohanesian de la România Liberă. Aceştia au stat în detenţie 55 de zile.

-2012 – S-a stins din viaţă Ştefan Radof, actor român şi autor al mai multor volume de versuri (n. 1 decembrie 1934, comuna Buftea, județul Ilfov).

Foto: Dan Păsărin

%d blogeri au apreciat: