DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 3 iulie 2016

Duminică, 3 iulie

Zile trecute – 184

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 182

Soarele răsare – 05.36

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 21.03

 

RacZodia – Rac

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Iachint; Sfântul Anatolie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Meliton

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Toma, ap.

 

 

 

Romania - Ziua JustitieiRomânia – Ziua Justiției

 

 

 

 

BelarusBelarus – Ziua Republicii

 

 

 

 

 

-324  – Bătălia de la Adrianopole: Constantin I îl înfrânge pe Licinius, care fuge din Bizanț.

-987  – Hugo Capet este încoronat rege al Franței, primul din dinastia capețiană,  dinastie ce va conduce Franța până la Revoluția franceză din 1792.

-993  – Prima atestare documentară a orașului Potsdam.

-1456 – Iancu de Hunedoara îi încredinţează lui Vlad Ţepeş apărarea sudului Transilvaniei, în absenţa contingentelor locale îndreptate spre Belgrad.

-1608 – Exploratorul francez Samuel de Champlain a fondat oraşul canadian Quebec. A fost numit „părintele Noii Franţe” şi a ocupat funcţia de Guvernator până la moarte.

-1771 – Începuturile uzinelor de la Reşiţa.

-1883 – S-a născut Franz Kafka, scriitor ceh de limbă germană („Procesul”, „Castelul”,    „America”, „Metamorfoza”, „Colonia penitenciară”).

-1886 – Karl Benz dezvăluie oficial „Benz Patent Motorwagen”, considerat primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

-1898 – Se semnează o convenţie româno-sârbă privind construcţia unui pod peste Dunăre, între Ţigănaşi şi Brza-Palanka, pentru racordarea căilor ferate româneşti cu cele sârbeşti.

-1898 – Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

-1900 – A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838-1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

-1916 – Începe bătălia de pe Somme din perioada primului război mondial, bătălie care a durat circa şase luni şi în care au murit peste 100 000 de militari britanici, francezi şi germani.

-1928 – La Londra are loc prima transmisie de televiziune în studiourile inventatorului scoţian John Lodgie Baird.

-1954 – În Marea Britanie, la nouă ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, încetează raţionalizarea produselor alimentare.

-1971 – A murit, la Paris, Jim Morrison, solistul trupei „The Doors”  (n. 8 decembrie 1943, Florida).

-1988 – Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.

-1990 – Adunarea generală a Academiei Române reprimește 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s-a retras această calitate sau care au fost privați de ea pe nedrept între anii 1948 și 1989.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: