DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 3 mai 2018

Joi, 3 mai

Zile trecute – 122

 

 

 

 

 

Zile rămase – 243

Soarele răsare – 06.03

 

 

 

 

Soarele apune – 20.23

Zodia – Taur

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei şi Mavra, soţia lui

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Filip și Iacob, ap.

 

 

 

 

Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, la o iniţiativă venită în cadrul Conferinţei Generală UNESCO din 1991. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. 

 

Sărbătoarea națională a Poloniei (adoptarea, în 1791, a „Constituției de la 3 Mai” – a doua constituție democratică din lume, după SUA, și prima din Europa)

 

 

 

 

 

-1494 – Cristofor Columb descoperă Jamaica. 

-1560 – Diaconul Coresi şi Tudor diacul încep tipărirea (până la 30 ianuarie 1561), la Braşov, a primului „Tetraevanghel” în limba română.

-1847 – La Iaşi, are loc premiera comediei „Piatra în casă”, de  Vasile Alecsandri.

-1848 – Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”.

-1860 – Carol al XV-lea al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Suediei.

-1891 – Se înfiinţează „Fundaţia Universitară Carol I”, actuala Bibliotecă Universitară din Bucureşti. 

-1924 – Echipa României de rugby câştigă prima medalie olimpică pentru ţara noastră.

-1937 – Romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei Margaret Mitchell câştigă premiul Pulitzer.

-1946 – Potrivit rechizitoriului din 29 aprilie începe audierea în procesele de la Tokyo împotriva membrilor japonezi ai armatei imperiale și a foștilor oficiali guvernamentali.

-1948 – Preşedintele SUA, Harry Truman, semnează legea privind instituirea „Planului Marshall” (planul a fost prezentat la 5 iunie 1947 de secretarul de stat George Marshall). 

-1975 – La vârsta de 13 ani şi jumătate, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică, precum şi pe aparate (sărituri, paralele şi bârnă).

-1990 – Demonstranţii din Piaţa Universităţii primesc un mesaj de solidaritate din partea lui Eugen Ionescu, care se declara „academician golan”.

-1991 – Asociaţia Mondială a Ziarelor şi Federaţia Internaţională a Editorilor de Ziare adoptă Ziua Internaţională a Presei Libere.

-1996 – Javier Solana, Secretarul general al NATO, efectuează prima vizită la Bucureşti.

-1997 – Semnarea, la Kiev, a Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina de către miniştrii de externe.

-2004 –  Organizația arabă a drepturilor omului – OADH – a solicitat ONU să formeze o comisie de anchetă cu privire la „torturile sistematice practicate de forțele de ocupație din Irak”.  

-2008 – A intrat în vigoare o convenţie ONU menită să asigure drepturi egale pentru cele 650 de milioane de persoane cu dizabilităţi din lume, în ceea ce priveşte munca, educaţia şi viaţa socială, fiind semnată de 127 din 192 de state membre ONU.

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Piață în Bălești, Gorj

Nu se plătește taxă

Închide