Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 3 octombrie 2018

Published

on

Miercuri, 3 octombrie

Zile trecute – 275

 

 

 

 

 

Zile rămase – 90

Soarele răsare – 07.16

 

 

 

 

Soarele apune – 18.52

Zodia – Balanță

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

 

 

 

Calendar catolic – Ss Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Crescențiu, pr. m.; Ff. Constantin Ignațiu Bogdanffy, ep. m.

 

 

Ziua națională a Germaniei 

 

 

 

 

 

-42. î.Hr. – Prima bătălie de la Filipi (120 km nord-est de Salonic, în apropiere de actualul oraș Kavala). Triumvirii Octavian şi Marc Aureliu se confruntă cu asasinii lui Caesar – Brutus şi Cassius. Prima bătălie a fost în esență o remiză, dar s-a soldat cu sinuciderea lui Cassius.

-382 – Teodosiu I încheie o înţelegere de alianţă cu goţii împinşi de huni peste Dunăre.

-1739 – Tratatul de la Nissa, semnat între Imperiul Otoman şi Rusia, duce la sfârşitul războiului ruso-turc 1736-1739.

-1778 – Căpitanul englez James Cook ajunge în Alaska.

-1849 – Scriitorul american, poetul, romancierul, nuvelistul și criticul literar Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809) este găsit căzut pe un trotuar în oraşul Baltimore, Maryland în stare de confuzie mintală după o dispariţie de câteva zile. Moare patru zile mai târziu, la 7 octombrie 1849; cauza morții – ca într-o poveste de suspans de E. A. Poe – a fost rabia (turbarea).

-1963 – A încetat din viaţă inginerul mecanic Augustin Maior, primul om de ştiinţă care a fundamentat teoretic telefonia multiplă cu curenţi purtători de înaltă frecvenţă; a înfiinţat, la Sibiu, prima şcoală de telegrafie şi telefonie din Transilvania (1919) (n. 22 august 1882).

-1863 – Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie  drept „Thanksgiving Day” („Ziua Recunştinţei”).

-1906 – A doua conferinţă internaţională despre telegrafia fără fir adoptă mesajul SOS („Save Our Souls”, „Save Our Ship”) ca semnal internaţional de forţă majoră înlocuind semnalul CQD. Acest semnal a fost adoptat pentru prima oară de către guvernul german în aprilie 1905, a devenit standardul la nivel mondial în cadrul celei de a doua Convenții Internaționale Radiotelegrafice și a intrat în vigoare la 1 iulie 1908.

-1908 – Ziarul „Pravda” este fondat de Lev Troţki, Adolph Joffe, Matvei Skobelev şi alţi ruşi exilaţi la Viena. 

-1918 – Regele Boris al III-lea al Bulgariei accede la tron.

-1929 – „Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor” îşi schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”. Cuprindea o suprafață teritorială constituită din Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia și părți importante din Croația și Slovenia de astăzi.

-1938 – A încetat din viaţă Alexandru Averescu, mareşal şi om politic. A participat la Războiul de independenţă (1877-1878), la cel de-al doilea război balcanic (1913), la Războiul de reîntregire naţională (a condus bătălia de la Mărăşti din 1916), a fost prim-ministru (ianuarie – martie 1918) şi ministru în mai multe rânduri între anii 1919 şi 1938, membru de onoare al Academiei Române (n. 9 martie 1859, la Ismail, azi Ucraina).

-1942 – Racheta germană V-2, prima rachetă balistică din lume şi primul obiect care a făcut un zbor suborbital a fost testată cu succes pentru prima oară.

-1945 – A fost înfiinţată Federaţia Sindicală Mondială – FSM.

-1952 – Marea Britanie testează cu succes arme nucleare şi devine a treia putere nucleară a lumii.

-1953 – Participarea capitalului străin la exploatarea petrolului, este interzisă în Brazilia.

-1962 – Programul Mercury: „Sigma 7”  este lansată la Cape Canaveral, cu astronautul Wally Schirra la bord, pentru şase orbite timp de nouă ore de zbor.

-1990 – Reunificarea Germaniei: Germania de Est aderă la Germania de Vest, astfel ziua de 3 octombrie înlocuieşte ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare naţională a Germaniei.

-1994 – În alegerile generale din Brazilia, Fernando Henrique Cardoso este ales cu o largă majoritate ca preşedinte al Braziliei.

-1996 – Senatul a adoptat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

-2002 – Fostul preşedinte al sârbilor bosniaci, Biljana Plavsici, s-a declarat vinovată de comiterea de crime împotriva umanităţii în Bosnia, în cadrul unui acord prin care acuzarea a acceptat să renunţe la toate celelalte capete de acuzare formulate împotriva sa.

-2008 – Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a primit din partea Ucrainei notificarea pentru faza a doua a proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre – Marea Neagră.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

fire wallpaper fire wallpaper
Sport9 ore ago

Flacăra olimpică a fost aprinsă

Flacăra olimpică a fost aprinsă astăzi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101  de zile înaintea ceremoniei de deschidere...

river between trees river between trees
Regional9 ore ago

Hidrologii au emis coduri galbene

Vor intra în vigoare diseară, la ora 21:00, și vor expira mâine seară. Sunt vizate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul...

National10 ore ago

Se apropie vacanța de primăvară

Vacanța de primăvară pentru preșcolari, elevi și profesori va începe sâmbătă, 27 aprilie, și va dura 11 zile, până marți,...

Info Trafic10 ore ago

Județul Vâlcea: Restricții de trafic pentru efectuarea de lucrări

Centrul Infortrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, în intervalul orar 08.00 – 18.00, pe DN 7, pe...

Regional10 ore ago

A doua zi a simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj

Marți, 16 aprilie 2024, s-a desfășurat proba scrisă la matematică în cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii de...

Regional10 ore ago

Universitatea din Craiova marchează 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Universitatea din Craiova (UCV) sărbătorește aniversarea a zece ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză. Pentru a...

person giving fruit to another person giving fruit to another
National11 ore ago

Ionel Păun: Producătorii agricoli români se confruntă cu dificultăți în desfacerea recoltei (INTERVIU)

Producătorii agricoli din România ridică problema dificultăților întâmpinate în procesul de desfacere a recoltei, subliniind că nu își pot vinde...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON