Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 3 septembrie 2018

Published

on

Luni, 3 septembrie

Zile trecute – 245

 

 

 

 

 

Zile rămase – 120

Soarele răsare – 06.41

 

 

 

 

Soarele apune – 19.48

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara; Sf. Mc. Antim, episcopul Nicomidiei; Sf. Cv. Teoctist

 

 

Calendar catolic – Sf. Grigore cel Mare, pp, înv.**

 

 

 

San Marino – Ziua Națională. Aniversarea fondării statului (301) 

 

 

 

Qatar  – Ziua Națională. Aniversarea proclamării independenței (1971)

 

 

 

 

 

 

–  301 – A fost fondată, de către Sf. Marinus, Republica San Marino, cea mai veche din lume încă existentă cu cea mai mică națiune din lume.  San Marino este o republică, cu un fond de 60 de membri, cu Marele Consiliu General și cu 2 șefi ai statului: Capitani Reggenti care sunt în funcție timp de câte 6 luni. Se află pe peninsula Italiei, în apropierea țărmului Adriatic. Are suprafată de 60 Km² și 30.000 de locuitori.

-590  –  Începutul pontificatului Papei Grigore I.

-1189 – Richard I al Angliei (Richard Inimă de Leu”) este încoronat la Westminster.

-1658 – A murit Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599), lider militar și politic englez, cunoscut pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală (Commonwealth).

-1730 – Este ales pentru ultima dată un domn român – Constantin Mavrocordat – de către boieri.

-1783 – Tratatul de pace de la Versailles între Franța și Marea Britanie la sfârșitul războiului american de independență și respectiv dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie; Franța obținea teritorii în Marea Caraibilor și restituirea bazelor din Senegal și India, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii recunoștea existența Statelor Unite ale Americii.

-1791 – Adunarea Națională adoptă Constituția care transformă Franța în monarhie constituțională.

-1878 – Nava britanică de pasageri  SS Princess Alice” s-a scufundat într-o coliziune pe râul Tamisa, cu carbonierul Bywell Castle”; 640 de oameni au murit. Rămâne până în prezent cea mai mare pierdere de vieți omenești pe Tamisa.

-1914 – Giacomo della Chiesa devine Papa Benedict al XV-lea.

-1914 – Wilhelm, Prinț al Albaniei, părăsește țara după doar șase luni, din cauza opoziției la domnia sa.

-1919 – Italia introduce votul pentru femei.

-1941 – În lagărul de exterminare Auschwitz, s-a folosit pentru prima oară gazul Zyklon B, inițial pentru exterminarea prizonierilor de război sovietici.

-1950 – A încetat din viaţă inventatorul, constructorul de avioane şi motoare Traian Vuia, membru de onoare al Academiei Române. În 1906 a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul (n. 17/29 august 1872).

-1953 – A intrat în vigoare Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Convenția a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950.

-1967 – În Vietnamul de Sud, generalul Nguyen Van Thieu câștigă cu 38% din voturi, alegerile la președinția țării.

-1967 – În Suedia are loc devierea traficului de la condusul pe stânga la cel pe dreapta (Högertrafik).

-1976 – Sonda cosmică americană  „Viking 2” a atins solul planetei Marte.

-1987 – Într-o lovitură de stat în Burundi, președintele Jean-Baptiste Bagaza este îndepărtat de la putere de maiorul Pierre Buyoya.

-1991 – A murit Elvira Godeanu, actriță română de teatru și film (n. 13 mai 1904). A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor și arhitect din perioada interbelică.

-2003 – A încetat din viaţă Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film; filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler – „Olympia”, „Triumph des Willens” -, deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice; în anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă comentariile criticilor nu au omis răspunderea morală a creatorului de artă (n. 22 august 1902)

-2008 – Primul planetariu digital din ţară şi cel de-al treilea din lume a fost inaugurat la Piteşti, de Muzeul Judeţean Argeş.