Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 30 martie 2019

Published

on

Sâmbătă, 30 martie

Zile trecute – 88

Zile rămase – 277

Soarele răsare – 06.00

Soarele apune – 18.41

România trece de la ora de iarnă la cea de vară în noaptea de 30 spre 31 martie, drept urmare, ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Zodia – Berbec 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon (Pomenirea morților

Calendar catolic – Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.

-1392 – Prima atestare documentară a oraşului Roman în timpul lui Roman I Muşat al Moldovei.

-1746 – S-a născut celebrul pictor şi gravor spaniol Francisco de Goya (d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța).

-1821 – Întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluţiei din Ţara Românească, şi Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergenţe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia judeţele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia şi judeţele de câmpie sub cea a lui Tudor.

-1830 – S-au încheiat lucrările de redactare a „Regulamentelor Organice”, considerate primele acte constituţionale de pe teritoriul României.

-1842 – Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.

-1858 – Americanul Hyman Lipman din Philadephia înregistrează patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.

-1866 – Locotenenţa domnească publică „Proclamaţia către popor”, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a principelui Carol de Hohenzollern  ca „domnitor al Românilor”, cu drept de moştenire şi sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicităţii un manifest, la 2 aprilie 1866, cu acelaşi sens.

-1867 – SUA au cumpărat  Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.

-1879 – A fost înfiinţată Academia Română. 

-1889 – A fost înfiinţată Agenţia Telegrafică a României, prima agenţie de presă românească.

-1899 – George Bacovia debutează în revista „Literatorul” din Bucureşti cu poezia „Şi toate”, sub semnătura V. George.

-1912 – A încetat din viaţă scriitorul german Karl May (n. 25 februarie 1842), autor al seriei de romane de aventuri în Vestul american ce au ca eroi pe căpetenia apaşilor Winnetou şi prietenul său alb Old Shatterhand.

-1929 – Este dată în funcţiune linia telefonică directă Bucureşti-Budapesta.

-1945 – S-a născut Eric Clapton, chitarist, cântăreţ şi compozitor englez de muzică blues. Este singurul care a fost celebrat de trei ori în „Rock and Roll Hall of Fame”.

-1945 – A fost promulgată Legea nr.271, pentru purificarea administraţiei publice, învăţământului, presei, instituţiilor de presă. Această lege a fost folosită pentru a elimina din viaţa publică numeroşi intelectuali de valoare.

-1946 – S-a înfiinţat Opera de Stat din Timişoara.

-1951 – UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand (autori J. Eckert și J. Mauchly) Oficiului de Recensământ al SUA.

-1960 – Intră în funcţiune prima staţie meteorologică automată din România. 

-1981 – Preşedintele Ronald Reagan este împuşcat în piept, în afara unui hotel din Washington D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.

-1987 – Tabloul „Floarea-soarelui” al lui Vincent Van Gogh s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.

-2005 – La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiți în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere. Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor. Toți analiștii au dedus că este vorba despre o situație atipică de răpire.

-2007 – Reprezentanţii mai multor state din Europa de Est au încheiat în Ungaria un acord pentru construcţia unei autostrăzi de mare viteză care va face legătura între Marea Baltică şi Marea Neagră.