DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 4 august 2019

Duminică, 4 august

Zile trecute – 215

Zile rămase – 150

Soarele răsare – 06.00

Soarele apune – 20.36

Zodia – Leu

Calendar ortodox

Sfinţii 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil

Calendar catolic

Duminica a 18-a de peste an; Sf. Ioan M. Vianney. pr.

-1693 – Călugărul benedictin  Dom Perignon (1638-1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

-1789 – În Franța a fost abolit sistemul feudal.

-1792 – S-a născut Percy Shelley, poet romantic britanic, exmatriculat, în 1811, de la Universitatea Oxford şi autor al poemului „Prometeu dezlănţuit”.

-1862 – În cadrul acţiunii de unificare admnistrativă, Alexandru Ioan Cuza semnează decretele prin care se hotărăşte contopirea Direcţiei statistice a Moldovei cu Oficiul statistic din Bucureşti şi numirea lui D. Pop-Marţian ca director al Oficiului Statistic pentru Principatele Unite.

-1875 – Moare, la Copenhaga scriitorul danez de poveşti pentru copii, Hans Christian Andersen, care a rămas celebru în lume doar pentru volumele de acest tip, nu şi pentru încercările de roman.

-1889 – Moartea, la Văratec, a poetei românce Veronica Micle (n. 22 aprilie 1850). Veronica Micle se retrăsese la Văratec la două săptămâni după moartea lui Eminescu.

În ultima scrisoare, datată 1 august, Veronica Micle o ruga pe Smaranda Gârbea, una din apropiatele sale, să-i procure, prin fratele ei, medic la spitalul din Bălţăteşti, o doză de picături de arsenic, necesare pentru tratamentul anemiei de care suferea fiica ei cea mică, Virginia. O agonie de douăzeci de ore pune capăt unei vieţi de 39 de ani. O viaţă care fusese, cum însăşi poeta o definea, „o complicare ciudată de întâmplări, de fericiri care nu m-au fericit”. Chemat urgent de la Iaşi, doctorul Taussig explică decesul printr-o fulgerătoare congestie cerebrală. Sticluţa cu arsenic, fusese golită repede, după miezul nopţii de 3 spre 4 august, cu „lăcomie hotărâtă”.

-1892 – Lizzie Borden găsește cadavrele mutilate ale tatălui și mamei ei vitrege în casa lor din Massachusetts. Acesta a dus la unul din cele mai faimoase procese de crimă din Statele Unite. Fiica omului de afaceri, Lizzie Borden, a fost arestată și acuzată dar a fost pusă în libertate din lipsă de probe.

-1900 – S-a născut Regina-mamă Elizabeth a Marii Britanii.

-1901 – S-a născut Louis Armstrong, trompetist şi cântăreţ de jazz, unul din exponenţii cei mai reprezentativi ai „Stilului New Orleans” în muzica de jazz executată în Chicago în jurul anilor 1920 – 1930 (d. 6 iulie 1971).

-1914 – Începe primul război mondial, când Marea Britanie declară război Germaniei.

-1916 – Se semnează, la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, pe de altă parte, în care se stipula, pe lângă intrarea României în război de partea Antantei, şi satisfacerea dezideratului unirii cu România a teritoriilor româneşti din Austro-Ungaria.

-1984 – La exact un an după ce a venit la putere în Republica Volta Superioară, președintele Thomas Sankara i-a schimbat acesteia numele în Burkina Faso.

-1999 – Ministrul britanic al Apărării, George Robertson, a fost ales de către Consiliul permanent al Alianţei Nord-Atlantice pentru a-i succede lui Javier Solana în funcţia de secretar general al NATO.

-2005 – Începe prima conferință internațională Wikipedia la Frankfurt, Germania.

-2007 – NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.  

Foto: Dan Păsărin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: