Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 4 februarie 2019

Published

on

Luni, 4 februarie

Zile trecute – 34

 

 

 

 

 

Zile rămase – 332

Soarele răsare – 07.31

 

 

 

 

Soarele apune – 17.28

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mc. Avramie

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Gilbert, pr. LN

 

 

 

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.  

 

Sri Lanka: Ziua națională – Aniversarea proclamării independenței (1948)

 

 

 

 

 

-1769 – În Marea Britanie se introduce pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

-1789 – George Washington este ales de către Colegiul Electoral american ca primul președinte al Statelor Unite ale Americii.

-1861 – Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia și Texas proclamă secesiunea și creează, la Montgomery (Alabama), „Confederația Statelor din Sud” (căreia, în aprilie, i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee).

-1909 – Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

-1922 – Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retocedat Shandun-ul.

-1927 – În SUA se lansează filmul „The jazz singer” (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.

-1933 – Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.

-1934 – Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește titlul de campion mondial, la Endelberg, Elveția. Pentru rezultatele obținute, sportivilor li s-a decernat „Premiul național pentru sport”.

-1961 – Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominația colonială portugheză, condusă de Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.

-1967 – A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.

-1970 – A fost publicat romanul „Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes.

-1976 – Olimpiada de Iarnă se deschide la Innsbruck, Austria.

-1976 – Puternic cutremur de pământ în Guatemala – 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.

-1998 – Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.

-2002 – A încetat din viaţă scriitoarea elveţiană de limbă germană, originară din România, Aglaja Veteranyi („De ce fierbe copilul în mămăligă”, „Raftul cu ultimele suflări”) (n. 1962).

-2003 – Parlamentul iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Muntenegru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.

-2004 – Tenismanul elvețian Roger Federer devine Numărul 1 Mondial, după ce câștigă turneul de Mare Șlem Australian Open, după ce l-a învins în finală pe rusul Marat Safin cu scorul de 7-6(3); 6-4; 6-2.