DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 4 iunie 2019

Marți, 4 iunie

Zile trecute – 154

Zile rămase – 211

Soarele răsare – 05.33

Soarele apune – 20.56

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox –

Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel;

Sf. Ier. Mitrofan, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr

Calendar catolic  – Sf. Francisc Caracciolo, pr.

Ziua Internațională a Copiilor – victime ale agresiunii. La 4 iunie este marcată Ziua Internațională a Copiilor – victime ale agresiunii prin care sunt recunoscute suferințele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental și emoțional și, în același timp, este susținut angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. În cadrul sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „șocați de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie (adoptând Rezoluția ES-7/8).

-1466 – Începerea zidirii Mânăstirii Putna, ctitoria lui Ştefan cel Mare.

-1783 – A fost efectuat primul zbor cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier. Demonstraţia a fost făcută în faţa publicului şi a durat 10 minute. Balonul s-a înălţat la o înălţime de aproximativ 1.500-2000 de metri.

-1798 – Moare Giovanni Casanova (n. 02.04.1725), scriitor şi amant celebru, de origine italiană. A  devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experientele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.

-1873 – Apare un decret privind înfiinţarea, la Bucureşti, a Societăţii anonime generale de asigurare „România”.

-1876 – Se creează, la Bucureşti, „Societatea naţională de Cruce Roşie a României”.

-1904 – S-a născut Ioan Massoff, teatrolog şi scriitor român.-1910 – S-a născut Cristopher Cockerell, inventatorul, în 1953, al vehiculului pe pernă de aer.

-1910 – S-a realizat primul zbor în România, reuşit de Aurel Vlaicu, cu avionul său de construcţie proprie.

-1920 – Se încheie, la Trianon, Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Ungaria, recunoscându-se, pe plan internaţional, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

-1937 – Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman.  

-1941 – Moare, în exil, în Olanda, Wilhelm al II-lea, fostul împărat al Germaniei până la terminarea Primului Război Mondial.

-1941 – S-a născut Charlie Watts, bateristul formaţiei britanice de muzică rock Rolling Stones.

-1975 – S-a născut actriţa americană Angelina Jolie.

-1989 – În Polonia, au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat „Solidaritatea”, condus de Lech Wałęsa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist; la 19 august 1989, s-a format primul guvern postcomunist.

-1989 – Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist.

-1992 – Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria mareșalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946. 

-2003 – Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al României de la Barcelona.  

-2004 – A fost inaugurat „Water Park” cel mai mare parc acvatic din România (lângă Aeroportul Otopeni).

-2006 – Fosta republică iugoslavă Muntenegru şi-a proclamat independenţa, Parlamentul adoptând decizia de a pune capăt uniunii cu Serbia, luată de populaţie prin referendumul de la 21 mai.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
12 cetăţeni francezi au fost condamanţi la moarte

Închide