DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 4 octombrie 2018

Joi, 4 octombrie

Zile trecute – 276

 

 

 

 

 

Zile rămase – 89

Soarele răsare – 07.17

 

 

 

 

Soarele apune – 18.51

Zodia – Balanță

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Ierotei, episcopul Atenei

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Francisc de Assisi**

 

 

 

Ziua Internaţională a Animalelor. În 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua Internațională a Animalelor, și ca un omagiu adus Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.

 

 

Lesotho – Ziua Independenţei (1966)

 

 

 

 

 

-1209 – Otto al IV-lea este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman de către Papa Inocențiu al III-lea.

-1332 – Scrisoare emisă de Cancelaria papală de la Avignon, care atestă existența claselor sociale în Moldova de S-V, menționând „puternicii acelor locuri”.

-1582 – Papa Grigore al XIII-lea aplică, în Italia, Polonia, Portugalia și Spania, Calendarul gregorian; 4 octombrie a acestui an devine 15 octombrie.

-1883 – Primul „Orient-Express”, având ruta Paris-Varna (Bulgaria).

-1873 – S-a născut matematicianul Gheorghe Ţiţeica, considerat unul dintre fondatorii geometriei diferenţiale centro-afine; este unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti; a fost membru al Academiei Române şi vicepreşedinte al acestui for (iunie 1924 – iunie 1925) (m. 5 februarie 1939).

-1888 – Germania concesionează construirea căii ferate dintre Haidar Pașa și Izmir.

-1895 – A fost organizat primul turneu de golf, la Newport (Rhode Island).

-1929 – Sub directoratul lui Liviu Rebreanu se inaugurează Studioul Teatrului Național din București, cu „Mușcata din fereastră”, piesa lui Victor Ioan Popa.

-1940 – Al Doilea Război Mondial: Întâlnirea dintre Hitler și Mussolini de la Brennero.

-1943- S-a născut actorul şi cântăreţul Florian Pittiş, actor la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” („Hamlet”, „Câinele grădinarului”, „Cântec despre mine însumi”); a fost, de asemenea, realizator de emisiuni radio. A tradus și a regizat piese de teatru. În domeniul muzical s-a făcut cunoscut într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru în regia TV a lui Alexandru Bocăneț, iar mai târziu a activat cu același succes în Cenaclul „Flacăra”. În anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, formația „Pasărea Colibri” cu care concertează până în 2011 și împreună cu care înregistrează patru albume. Florian Pittiș se stinge din viață la 5 august 2007 (ora 15,15) și este înmormântat cu onoruri masonice.

-1960 – Statele Unite au lansat în spațiu „Courrier IB”, primul satelit folosit în telecomunicații.

-1963 – În fața Organizației Națiunilor Unite împăratul etiopian Haile Selassie a ținut un discurs în numele Africii în deplină legitimitate (cu câteva săptămâni înainte se înființase Organizația Unității Africane – OUA). Un pasaj din discurs a fost folosit mai târziu (1976) de către cântărețul și compozitorul jamaican  Bob Marley pentru piesa „War”.

-1965 – Papa Paul al VI-lea ajunge la New York, devenind primul suveran pontif care vizitează Statele Unite. Va ține un discurs la ONU, în care va pleda pentru pace, în condițiile escaladării Războiului din Vietnam.

-1990 – Dezvoltatorul de software Richard Stallman a înființat Free Software Foundation pentru promovarea software-ului liber.

-2000 – Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat într-o zonă de la periferia orașului Tokio, primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles. Muzeul conține circa 130 de obiecte care au aparținut marelui cântăreț, între care și un jurnal, care conține poezii și schițe.

-2010 – Accidentul de la uzina de aluminiu din Ajka (vestul Ungariei) s-a soldat cu cel puțin 9 persoane decedate și 122 rănite. Lichidul toxic a ajuns în Dunăre pe data de 7 octombrie 2010, poluând considerabil apele fluviului.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Facilități pentru cei care ies din închisoare

Pentru o perioadă de trei luni

Închide