DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 5 iunie 2019

Craiova - OD

Miercuri, 5 iunie 

Zile trecute – 155

Zile rămase – 210

Soarele răsare – 05.33

Soarele apune – 20.56

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox – Odovania praznicului Învierii Domnului; Sf. Sfințit Dorotei, episcopul Tirului; Sf. Mc. Apolo și Leonid (Dezlegare la pește)

Calendar catolic  – Sf. Bonifaciu, ep. m.**

Ziua Mondială a Mediului. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind mediul, care s-a desfășurat în perioada 3-14 iunie și a reunit reprezentanți din 113 țări.

Danemarca – Ziua Constituţiei

-8498 î.Hr. – După calcul începe Calendarul mayaș.  

-1446 – Dieta Ungariei, întrunită la Rakos (lângă Buda), îl alege pe Iancu de Hunedoara ca guvernator al Ungariei în timpul minoratului regelui Ladislau Postumul.

-1461 – Are loc prima incursiune a lui Ştefan cel Mare în Transilvania, ca represalii asupra voievodului Sebastian Rozgony, pentru că îl luase la curtea sa pe Petru Aron (care părăsise Polonia în 1460).

-1723 – S-a născut Adam Smith, economistul scoţian care a scris volumul „Avuţia naţiunilor”, unde pune bazele economiei politice, ca ştiinţă.

-1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr, cărturar, iluminist român, întemeietorul, la Bucureşti, al primei şcoli cu predare în limba română – Şcoala de la Sfântul Sava.

-1859 – Naşterea actorului şi dramaturgului român Constantin I. Nottara (roluri: Oedip din „Oedip Rege” de Sofocle, Don Salluste din „Ruy Blas” de Victor Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ştefan Tipătescu din „O scrisoare pierdută” şi Ion din „Năpasta” de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din „Vlacicu Vodă” de Alexandru Davila, Ştefan cel Mare din „Apus de Soare” şi Tudose din „Hagi Tudose” de Barbu Stefănescu Delavrancea) (m. 17 octombrie 1935).

-1873 – Moartea, la Heidelberg, a lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Ţărilor Române Unite.

-1898 – S-a născut Federico Garcia Lorca, cel mai important poet spaniol al acestui secol, asasinat de către regalişti în 1938 pentru convingerile sale democratice.

-1912 – S-a născut Eminenţa Sa Cardinalul Alexandru Todea. A fost episcop greco-catolic, ales în clandestinitate, în 1984, la conducerea Bisericii Române Unite cu Roma, deţinut politic, numit Cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1991. Membru de onoare al Academiei Române.

-1935 – Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul „Totul pentru Țară”, expresia politică a Mișcării Legionare.

-1937 – Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc”.

-1944 – Al Doilea Război Mondial: mai mult de 1000 de bombardiere britanice aruncă 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

-1944 – Cafeneaua Goundre din oraşul Benouville, de lângă Canalul Mânecii, este primul loc eliberat de aliaţi de sub ocupaţia nazistă înainte de marea debarcare din 6 iunie.

-1947 – A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.  

-1968 – Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, California, de către Sirhan Sirhan.

-1970 – Prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

-1973 – Ilie Năstase a câştigat Turneul de Tenis de la Roland Garros.

-1975 – Canalul Suez se redeschide traficului internațional (închis în urma războiului de șase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri.

-1983 – Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial la săritura în lungime – 7,43 m.

-2002 – La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din București a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenție chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea și redimensionarea în afara corpului pacientului și reimplantarea sa.

-2008 – Preşedinţia Uniunii Europene a fost de acord cu noile reguli de călătorie anunţate de Statele Unite, prin care cetăţenii europeni care zboară spre SUA sunt obligaţi să ofere date personale prin Internet în avans.

-2017 – Muntenegru aderă oficial la NATO, devenind al 29-lea stat membru.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Radio România Oltenia Craiova – Oamenii anului 65

Închide