DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 5 noiembrie 2019

Marți, 5  noiembrie

Zile trecute – 308

Zile rămase – 57

Soarele răsare – 06.59

Soarele apune – 16.59

Zodia – Scorpion

Calendar ortodox – Sf. Mc. Galaction și Epistimia

Calendar catolic – Sf. Grigore Lakota, ep. m.

Marea Britanie – Ziua Focurilor de Artificii

-1556 – Bayram Khan iese învingător din cea de-a doua bătălie de la Panipat și restabilește puterea mogulilor în India.

-1605 – „Complotul prafului de pușcă”. Era vizată clădirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului. Un grup restrâns a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât și pe parlamentari, aruncând în aer clădirea Parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere. Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de pușcă în pivnițele Parlamentului. El și ceilalți conspiratori au fost arestați, torturați și executați în chip groaznic.

-1720 – Tratatul de pace de la Constantinopol („Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

-1814 – S-a născut Adolph Sax, inventatorul saxofonului prin perfecționarea clarinetului. Tatal său, Charles-Joseph Sax era fabricator de instrumente muzicale, iar Adolphe, încă din adolescență, a început să învețe să fabrice instrumente muzicale. La 15 ani a participat la un concurs de muzică, în care a cântat la flaut și clarinet. Mai târziu, a plecat la Școala Regală de Muzică de la Bruxellles, pentru a studia mai bine aceste instrumente. După terminarea studiilor în timp ce tatăl său câștiga din afacerea cu instrumente, Adolphe se specializează în inventarea unor alte instrumente muzicale de suflat. Prima importantă lucrare a fost modificarea clarinetului bas, care i-a adus meritul ca la vârsta de 20 de ani să fi inventat saxofonul bariton.

-1838 – Honduras își declară independența deplină față de Provinciile Unite ale Americii Centrale.

-1880 –  S-a născut scriitorul Mihail Sadoveanu: „Creanga de aur”, „Zodia Cancerului”, „Fraţii Jderi”, „Hanul Ancuţei” (m. 19 octombrie 1961).

-1912 – Woodrow Wilson este ales președinte al Statelor Unite.

-1913 – Regele Otto al Bavariei este detronat de vărul său, Prințul Regent Ludwig, care își asumă titlul de Ludwig al III-lea.  

-1914 – Franța și Marea Britanie declară război Turciei.

-1930 – Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

-1930 – Aparatul german „Dornier Do X”, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

-1940 – Democratul  Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

-1968 – Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.

-1970 – La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

-1994 – Pugilistul George Foreman, în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association). Boxer profesionist american la categoria grea, fost campion mondial, George Foreman a fost detronat de celebrul Muhammad Ali în anul 1974. George Foreman a câștigat medalia de aur la box, categoria grea, la Olimpiada din 1968, de la Mexico City.

-1997 – Au fost redeschise dosarele privind revoluţia din decembrie 1989. Toate soluţiile care au fost date de procurori în dosarele revoluţiei au fost verificate. Ulterior, procurorii militari au început urmărirea penală împotriva lui Victor Athanasie Stănculescu, Mihai Chiţac, Ştefan Guşe şi a altor ofiţeri implicaţi în reprimarea sângeroasă a revoluţionarilor timişoreni.

-2003 –  Comisia Europeană a dat publicităţii Raportul de ţară în care se arată că România poate fi considerată economie de piaţă funcţională, pe măsură ce progresele vor fi continuate, şi aduce critici în ce priveşte corupţia, funcţionarea justiţiei şi a administraţiei.

-2010 – A încetat din viaţă poetul Adrian Păunescu care a definit o generaţie, cu cenaclul „Flacăra” şi cu versurile sale. După căderea comunismului a fost acuzat că i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceauşescu; dar, cu toate acestea, el a rămas un nume în viaţa publică şi politică românească (n. 20 iulie 1943).

Foto: Octavian Dobrișan

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: