DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 5 septembrie 2016

Luni, 5 septembrie

Zile trecute – 248

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 118

Soarele răsare – 06.43

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 19.44

FecioaraZodia – Fecioară

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban

 

 

catolicCalendar catolic – Fer. Tereza din Calcutta, clg.

 

 

 

-1661 – Nicolas Fouquet, ministrul de Finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, este arestat la Nantes de D’Artagnan, căpitan al muschetarilor regelui. Ludovic al XIV-lea, deja hotărât pentru îndepărtarea lui Fouquet (dizgrația a fost în secret decisă la 4 mai) a fost încântat la Vaux cu o sărbătoare care a rivalizat în măreție doar cu una sau două în istoria Franței, la care piesa „Fâcheux” a lui Molière s-a jucat pentru prima dată. Splendoarea sărbătorii i-a pecetluit soarta lui Fouquet. Fouquet este arestat pentru deturnare de fonduri publice, judecat, găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață. A murit în detenție la Pignerol în 1680.

-1666 – Se termină Marele incendiu din Londra: 10.000 clădiri inclusiv Catedrala Saint Paul din Londra sunt distruse, însă numai 6 oameni au murit.

-1698 – Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

-1858 – S-a născut Alexandru Vlahuță, scriitor român, cea mai cunoscută carte a sa fiind „România Pitorească”, despre care Dumitru Micu a spus că este „un atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

-1905 – Sub medierea președintelui SUA, Theodore Roosevelt, războiul ruso-japonez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Portsmounth.

-1914 – A început prima bătălie de la Marna, în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.

-1916 – A început Bătălia de la Bozargic.

-1939 – Japonia și Statele Unite își declară neutralitatea în războiul european”.

-1940 – Suspendarea Constituției din februarie 1938; regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

-1944 – Armata a IV-a română oprește ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

-1946 – S-a născut Freddie Mercury, liderul grupului rock „Queen” (m. 24 noiembrie 1991).

-1960 – Poetul Leopold Sedar Senghor este ales primul președinte al Senegal.

-1972 – Jocurile Olimpice de la Munchen: 8 teroriști arabi, reprezentând grupul militant Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

-1980 – Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) se întinde de la Goschenen la Airolo.

-1997 – A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, Maica Tereza (pe numele ei laic Agnes Ganxhe Bojaxiu), fostă superioară a Congregaţiei romano-catolice „Surorile carităţii”, cu sediul la Calcutta, laureată a Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1979, beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea pe 19 octombrie 2003.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
AMR cere demiterea ministrului Justiției

Sistemul judiciar trage un semnal de alarmă privind pierderile la care este expusă România.

Închide