DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 6 decembrie 2018

Joi, 6 decembrie

Zile trecute – 339

 

 

 

 

 

Zile rămase – 26

Soarele răsare – 07.37

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește)

 

 

Calendar catolic – Sf. Nicolae, ep.*

 

 

 

Finlanda – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1917)

 

 

 

 

 

 

-963 – Leon al VIII-lea este ales Papă.

-1060 – Bela I al Ungariei este încoronat rege al Ungariei.

-1185 – În Portugalia, regele Sancho I urcă pe tron după moartea tatălui său, Alfonso.

-1534 – A fost fondat orașul San Francisco de Quito, de către Sebastian de Belalcazar și Diego de Almagro, în prezent capitala statului Ecuador.  

-1768 – Primul volum din „Encyclopædia Britannica” a apărut la Edinburgh, Scoția.  

-1774 – Sistemul de învățământ din Austria este reproiectat de către împărăteasa Maria Tereza. Aceasta emite regulile generale, care stabilesc o perioadă de șase ani de învățământ obligatoriu în școala elementară, manuale, uniforme și o formare a cadrelor didactice.

-1865 – Statele Unite au adoptat al treisprezecelea amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

-1877 – Inventatorul american Thomas Alva Edison a realizat prima înregistrare sonoră recitând „Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey.

-1877 – Este publicat pentru prima dată ziarul „Washington Post”.

-1880 – A fost emis decretul potrivit căruia, orașul Buenos Aires a devenit capitala Republicii Argentina.

-1892 – La Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg a avut loc premiera baletului „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov).

-1903 – S-a născut Niculae I. Herescu, latinist, poet, prozator, eseist, traducător, fondator şi director al Institutului Român de Studii Latine din Bucureşti (1937-1945), preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, director al Fundaţiilor Culturale Regale Carol I din 1940; din anul 1944 s-a aflat în exil, în Portugalia, apoi în Franţa, unde a fost animatorul mişcării literare din exilul românesc şi a funcţionat ca profesor universitar de latină, primind recunoaşterea unor latinişti de valoare internaţională (a coordonat volumul „Ovidiana” – Paris, 1958 – editat cu ocazia aniversării a 2.000 de ani de la naşterea poetului latin Ovidiu (m. 19 august 1961).

-1912 – A avut loc la Brăila primul Congres al muncitorilor din toate porturile României; s-a constituit Uniunea lucrătorilor de transport pe apă și pe uscat din România.

-1917 – Finlanda se declară independentă față de Rusia.

-1917 – Cargobotul „SS Mont-Blanc” încărcat cu muniție a explodat în portul Halifax din Noua Scoție, după ce s-a ciocnit de vasul norvegian „Imo”. Aproximativ 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar 9.000 de oameni au fost răniți.

-1944 – Depune jurământul ultimul guvern dinainte de 1989 în care erau reprezentate partidele burgheze (6 decembrie 1944-5 martie 1945). Premier era Nicolae Rădescu, PNȚ și PNL dețineau 7 ministere, iar FND, 8 ministere.

-1965 – S-au încheiat lucrările la prima magistrală feroviară electrificată din România, Brașov-Predeal.  

-1973 – Gerald Ford depune jurământul în calitate de președinte al SUA, în urma demisiei lui Richard Nixon. A fost singurul președinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot. În timpul mandatului său prezidențial, forțele americane s-au retras din Vietnam, urmând încheierea Războiului din Vietnam din 1975, aplicarea Acordului de la Helsinki, iar pe plan intern continuarea perioadei în care spectrul amenințător al inflației și al recesiunii amenința societatea americană a epocii post-Vietnam.  

-1978 – Spania își aprobă ultima constituție prin referendum.  

-1998 – S-a constituit Casa Națională de Asigurari de Sănătate.

-2000 – Magistraţii militari au început judecarea foştilor ofiţeri de Miliţie implicaţi în uciderea inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, din cauza loviturilor pe care le-a primit în timp ce se afla în arestul Inspectoratului General al Miliţiei (IGM).

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Moş Nicolae, tradiţii şi obiceiuri

Când şi de ce se pun cadourile în ghete

Închide