Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 6 martie 2017

Published

on

Luni, 6 martie

Zile trecute – 64

 

 

 

Zile rămase – 301

Soarele răsare – 06.44

 

 

 

 

Soarele apune – 18.10

Zodia – Peşti 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Coletta, fc.; Fer. Roza din Viterbo, fc.

 

 

 

Ziua naţională a Republicii Ghana – aniversarea proclamării independenţei

 

 

 

 

 

 

-1475 – S-a născut, la Caprese, provincia Arezzo, Italia, Michelangelo Buonarroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni). A fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. A murit la 18 februarie 1564, la Roma.

-1521 – Fernando Magellan ajunge la Guam, o insulă din vestul Oceanului Pacific. Este cea mai mare insulă din arhipeleagul Marianelor fiind situată la nord de Groapa Marianelor.

-1836 – Începută la 23 februarie, se încheie bătălia de la Alamo: 200 de oameni au apărat, 13 zile, un mic fort din Texas, împotriva a mii de soldaţi mexicani conduşi de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului. Majoritatea martorilor oculari au relatat între 182 și 257 de texani morți, în vreme ce majoritatea istoricilor estimează 400-600 de mexicani morți sau răniți. Toți apărătorii texani au fost uciși, cu excepția a doi.

-1853 – Are loc, la Veneţia, premiera operei „Traviata” de Giuseppe Verdi.

-1869 – Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor

Societății Ruse de Chimie.

-1883 – Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

-1897 – A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an.

-1919 – Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

-1930 – A avut loc, la cinematograful „Capitol” din Bucureşti, premiera filmului documentar „Viaţa unui oraş”, reintitulat ulterior „Viaţa începe mâine”, regizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

-1941 – A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei „Alexandru Lăpuşneanu” de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă româneşti.

-1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza. Sub presiunea sovietică, Regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru, iar acesta formează un guvern în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

-1948 – A fost înfiinţat Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti.

-1948 – A fost creată Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.  

-1967 – Fiica lui Stalin, Svetlana Alliluieva, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India. Cererea i-a fost aprobată. 

-1992 – Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

-1993 – A fost semnată, la Istanbul, „Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre”.

-1997 – Tabloul lui Pablo Picasso, „Cap de femeie”, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.

 

 

 

 

Foto: Dan Păsărin