DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 6 noiembrie 2019

Miercuri, 6 noiembrie

Zile trecute – 309

Zile rămase – 56

Soarele răsare – 07.00

Soarele apune – 16.58

Zodia – Scorpion

Calendar ortodox – Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Calendar catolic – Sf. Leonard, pustnic

Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în Timp de Război și Conflicte Armate. La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis ca la 6 noiembrie să se marcheze Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate (Rezoluția 56/4). Scopul marcării acestei zi este să atragă atenția asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) și resurselor naturale în perioadele de conflict armat, dar și asupra efectelor negative care se mențin mult timp după terminarea unui război, afectând mai multe generații.

-355 – Viitorul împărat Iulian Apostatul este numit caesar de vărul său Constanțiu al II-lea.

-1136 – Lothar al III-lea, împărat roman,  interzice în imperiu vinderea iobagilor. 

-1528 – Conchistadorul  Alvar Nunez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas.  

-1632 – Războiul de Treizeci de Ani – În Bătălia de la Lützen suedezii sunt învingători însă regele Gustav Adolf  al Suediei este ucis.

-1796 – Moartea împărătesei  Ecaterina a II-a a Rusiei și urcarea pe tron a fiului ei, Pavel I al Rusiei.

-1835 – S-a născut Cesare Lombroso, medic și criminolog italian.

-1860 – Abraham Lincoln este ales al 16-lea președinte al Statelor Unite, primul republican care deține această funcție. Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil –  cel mai sângeros conflict al său, dar și cea mai mare criză morală, constituțională și politică.  Prin aceasta, el a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

-1882 – S-a născut Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale (m. 13 septembrie 1913).

-1888 – Benjamin Harrison este ales președinte al Statelor Unite. 

-1917 – A izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia  prin care bolșevicii au preluat puterea cu forța de la guvernul lui Aleksandr Fiodorovici Kerenski, și care a inaugurat a doua fază a Revoluției Ruse din 1917. Lovitura de stat a fost organizată de bolșevici  sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea (deși, strict cronologic vorbind, este a doua, ea având loc după revoluția bolșevică reușită de la Tallin, prin care bolșevicii estoni conduși de Jaan Anvelt capturează puterea cu două zile înaintea revoluției bolșevicilor ruși la Petrograd, social-democrații radicali estonieni pierzând-o mai târziu, datorită invaziei armatelor kaiserului), revoluție bazată pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activități revoluționare au fost controlate de Comitetul Militar Revoluționar al Sovietului din Petrograd.

-1918 – Este proclamată A Doua Republică Poloneză.  

-1919 – La Sighișoara este fondat Partidul German din România. Partidul promova interese specifice: dreptul la cultură și învățământ în limba maternă, liberatea de a înființa școli și alte instituții culturale, libertatea de asociere în scopuri religioase, culturale, economice, etc.

-1928 – Colonelul american Jacob Shick a obținut patentul pentru mașina de ras electrică.

-1947 – În cadrul ședinței Consiliului de Miniștri, se anunță demisia miniștrilor aparținând PNL – Tătărescu.

-1957 – Félix Gaillard devine prim-ministru al Franței.

-1984 – Ronald Reagan este reales în funcția de președinte al Statelor Unite, învingându-l pe candidatul democrat Walter F. Mondale.  Își încheie mandatul cu o popularitate în continuă creștere. Se retrage la reședința sa în California; în 1994 se anunță că suferă de boala Alzheimer. Din acest moment nu mai apare în public, starea sănătății lui se înrăutățește continuu, având nevoie de o îngrijire permanentă. Ronald W. Reagan moare la 5 iunie 2004, la Los Angeles, în vârstă de 93 de ani.

-1999 – În cadrul unui referendum constituțional, australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii.

-2001 – Michael Bloomberg este ales primar al New-York-ului.

Foto: Octavian Dobrișan

   

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: