Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 7 august 2017

Published

on

Luni, 7 august

Zile trecute – 218

 

 

 

Zile rămase -147

Soarele răsare – 06.10

 

 

 

 

Soarele apune – 20.32

Zodia – Leu

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Mc. Dometie Persul; Sfântul Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului

 

 

Calendar catolic – Ss. Sixt al II-lea, pp. și îns., m*; Caietan, pr.*

 

 

 

Sărbători naţionale – Cote d’Ivoire

 

 

 

 

 

 

 

-1782 – George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior „Inima Purpurie”.

-1876 – S-a născut faimoasa spioană olandeză Mata Hari, care şi-a început cariera ca soţie de ofiţer în Antile, devenind, apoi, dansatoare şi, ulterior, agent secret. Ea a fost prinsă de către francezi şi executată prin împuşcare în octombrie 1917.

-1841 – S-a născut George Clemenceau, om politic liberal şi ziarist francez.

-1864 – S-a înființat Primăria București; primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu.

-1866 – Se încheie noua Convenţie cu compania engleză John Trevor Barclay şi John Staniforth prin care se concesionează, de către Guvernul Ion Ghica,edificarea liniei ferate Bucureşti-Giurgiu.

-1908 – În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar „Venus din Willendorf”. Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în paleoliticul superior.

-1911 – Moartea lui Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan – n. 24 ianuarie 1849, Cârțișoara), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate.

-1917 – A doua zi a bătăliei de la Mărăşeşti. Pe o căldură înăbuşitoare, soldaţii Regimentului 32 Mircea, în cămăşi şi cu capetele descoperite, resping toate înaintările inamicului.

-1941 – A murit, la Jorosanko, Calcuta, Rabrindranath Tagore, numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur, scriitor şi filosof indian, supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1913 (n. 7 mai 1861, Jorosanko, Calcuta). 

-1956 – Accidentul de la Cali, Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniție și explozibil a explodat în plin centrul orașului. S-au înregistrat 1200 de victime.

-1957 – Moare faimosul comic al ecranului Oliver Hardy (n. 18 ianuarie 1892, Harlem, Georgia, SUA), componentul cel gras al celebrului duo comic Stan şi Bran. A început să se promoveze sub numele de „Oliver Norvell Hardy”, numele de Oliver fiind adăugat ca un tribut pentru tatăl său. În 1910 a apărut drept Oliver N. Hardy, iar în toate actele oficiale a semnat Oliver Hardy.

-1997 – „Ziua I-îi” a reformei structurale în România. Într-o conferință de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăți comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

-1998 – Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) și Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) și-au pierdut viața în atentate, revendicate de „Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte”.

-2005 – Un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 70 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii, rămânând nedescoperiți până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca. Până în prezent, autoritățile au recuperat aproximativ șapte milioane de dolari din întreaga sumă.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan