DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 7 decembrie 2017

Joi, 7 decembrie

Zile trecute – 340

 

 

 

 

 

Zile rămase – 25

Soarele răsare – 07.38

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, Episcopul Mediolanului (Dezlegare la pește)

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Ambrozie, ep. înv.(*)

 

 

 

 

Ziua Internațională a Aviației Civile

 

 

 

 

 

 

 

-43 î.Hr. – Marcus Tullius Cicero este asasinat. După asasinarea lui Caesar, în care se prea poate să fi fost implicat, Cicero devine destul de rapid șeful republicanilor, sperând într-o instaurare a republicii, lucru care atunci era imposibil. A încercat să-l manipuleze pe tânărul Octavianus (viitorul împărat Augustus, 27 î.Hr.-14 d.Hr.) împotriva lui Marcus Antonius, pe care îl considera cel mai primejdios dușman al republicii, însă fără succes. În 7 decembrie 43 î.Hr. a fost ucis chiar de către oamenii lui Marcus Antonius.

-1732 – A fost inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra.

-1742 – A fost inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat; inaugurarea Operei Regale a avut loc cu spectacolul „Cezar și Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.

-1787 – Delaware devine primul stat care a ratificat Constituția Statelor Unite ale Americii.  

-1834 – Corabia „Marița”, prima navă sub pavilion românesc, a plecat în primul voiaj în afara granițelor țării pe ruta Sulina – Constantinopol, comandant fiind Ioan Cristescu.

-1861 – S-a născut generalul Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române; în timpul Primului Război Mondial a fost şeful misiunii militare franceze la Bucureşti, participând activ la elaborarea planurilor de luptă din vara lui 1917 (m. 28 ianuarie 1931).

-1881 – A fost întemeiată „Societatea Politehnică din România”; primul președinte a fost Dimitrie Frunză.

-1842 – „New York Philharmonic Society” a susținut primul concert.

-1941 – Al Doilea Război Mondial: Marina Imperială a Japoniei a lansat atacul de la Pearl Harbour împotriva flotei din Pacific a marinei americane, ceea ce a dus la implicarea SUA în al Doilea Război Mondial.

-1966 – Decret privind aderarea României la Convenția internațională pentru ocrotirea vieții omenești pe mare, încheiată la Londra, la 17 iunie 1960.  

-1966 – Intră în funcțiune Hidrocentrala Bacău II, care încheie activitatea de construire a salbei de hidrocentrale de pe râul Bistrița.

-1972 – În drum spre Lună, echipajul misiunii „Apollo 17” a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului.  

-1992 – A fost inaugurat, la Iași, Centrul Cultural Francez.

-2001 – Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2002.

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici

Împarte cu prietenii tăi

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Citește articolul precedent:
Vioara lui Enescu, la Filarmonica „Oltenia”

Vineri, 8 decembrie, ora 19.00

Închide