Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 7 mai 2019

Published

on

Marți, 7 mai

Zile trecute – 126

Zile rămase – 239

Soarele răsare – 05.58

Soarele apune – 20.27

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acahie și Codrat

Calendar catolic – Ss. Roza Venerini, clg.; Ghizela, regină; Antonie Pecerski, pustnic

Ziua Mondială a Astmului (prima zi de marți din luna mai). Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este un eveniment anual marcat, în prima zi de marţi a lunii mai, de către Iniţiativa Globală pentru Astm în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătăţii şi cu educatori specializaţi în problemele astmului. Această zi constituie un prilej pentru instituţiile medicale de a atrage atenţia asupra înmulţirii îmbolnăvirilor de astm. Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statisticile arată că aproximativ 235 de milioane de oameni sunt afectaţi de astm, la nivel mondial.

-1751 – Inocențiu Micu-Klein, aflat la Roma, renunţă la scaunul episcopal de Făgăraş şi Alba şi devine episcop emerit, pentru a facilita alegerea unui nou episcop.

-1824 – Simfonia a IX-a în Re Minor de Ludwig van Beethoven a avut premiera la Viena.  

-1832 – Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Londra, rege al Greciei. A fost ales și de Adunarea Națională, la 8 august, sub numele de Otto I (1832-1862).

-1884 – A fost asasinat politicianul și omul de stat turc Midhat-Pașa, de către agenții sultanului Abdul-Hamid al II-lea. 

-1895 – A avut loc demonstrația funcționării primei stații de radiorecepție, de către savantul rus Aleksandr Popov.  

-1877 – „Gazeta de Transilvania” publică scrisoarea lui George Bariţiu – Epistolă respectuoasă către femeile noastre”, prin care îndeamna pe româncele din Ardeal să formeze comitete de strângere a donaţiilor pentru ajutorarea armatei române şi a răniţilor de pe front.

-1877 – Guvernul României a aderat la Convenţia de la Geneva privind Crucea Roşie Internaţională.

-1925 – Au fost înfiinţate Camerele de Comerţ şi de Industrie.

-1946 – La Bucureşti începe procesul mareşalului Ion Antonescu (1882-1946), conducător al României în perioada 1940-1944, şi al lui Mihai Antonescu (1904-1946),  ministru de Externe şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri între 1941 şi 1944. Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 1 iunie 1946. 

-1960 – Sovietul Suprem îl alege pe Leonid Brejnev în funcţia de preşedinte al Prezidiului în locul mareşalului Kliment Voroşilov care, la 79 de ani, s-a retras din viaţa publică.

-1986 – Echipa de fotbal Steaua Bucureşti a cucerit, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni, învingând în finală, după executarea loviturilor de la 11 m, cu 2-0, echipa spaniolă „FC Barcelona”. Portarul Helmut Duckadam a reuşit o performanţă unică în lume – a apărat 4 lovituri de la 11 metri. Meciul s-a disputat la Sevilla, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan”.

-1987 – A fost anunţată, oficial, extragerea primelor cantităţi de ţiţei din subsolul marin al platoului continental românesc al Mării Negre. 

-1999 – Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită ecumenică în România; a fost prima vizită, în ţara noastră, a unui Suveran Pontif (7-9 mai 1999). 

-1999 – În timpul acţiunilor militare din Iugoslavia,  avioanele NATO au bombardat din greşeală ambasada Chinei din Belgrad, ucigând trei persoane şi rănind alte 20.

-2000 – Ceremonia de investitură a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, în urma alegerilor de la 26 martie 2000.

-2003 – Academia de Știinte și Literatură din Mainz a acordat Premiul de literatură pentru autori de limba germană pe 2003 pentru Cristoph Meckel, Harald Weinrich și Herta Müller (n. 17 august 1953, Nițchidorf, fosta Regiune Timișoara, actualul județul Timiș scriitoare germană de limbă germană și română). 

-2017 – Emmanuel Macron câștigă alegerile prezidențiale din Franța obținând 66,1% din voturi în defavoarea lui Marine Le Pen, cu numai 33,9% din sufragii. Prezența la vot a fost cea mai mică de după 1969 – doar 75%.

ULTIMA ORĂ

Regional14 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional14 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport14 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional14 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional14 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional14 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional15 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON