DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 8 iunie 2019

Sâmbătă, 8 iunie

Zile trecute – 158

Zile rămase – 207

Soarele răsare – 05.32

Soarele apune – 20.58

Zodia – Gemeni 

Calendar ortodox –

Sf. Mc. Nicandru şi Marcian;

Aducerea moaştelor Sf. Mc. Teodor Stratilat

Calendar catolic  – Sf. Medard, ep.

– 632  – Potrivit teologilor musulmani, în această zi a murit profetul Mahomed, fondatorul islamismului, în oraşul sfânt Mecca, după ce a realizat unirea celei mai mari părţi a arabilor.

-1288 – Întâlnim cea mai veche menţiune a Adunării obşteşti nobiliare din Transilvania, la care participau nobilii din cele şapte comitate şi clerul superior.

-1727 – S-a născut John Smeaton, arhitect şi constructor britanic, descoperitorul metodei de preparare a cimentului utilizat în lucrări submarine.

-1838 – A fost deschisă, la Şcoala de la Sf. Sava din Bucureşti, prima bibliotecă publică de pe teritoriul Ţării Româneşti.

-1862 – Prim-ministrul României, Barbu Catargiu, este împuşcat sub clopotniţa Mitropoliei, după ce ieşise din Adunarea Naţională.

-1869 – S-a născut Frank Loyd Wright, arhitect american, inventator al conceptului de blocuri zgârie-nori.

-1897 – Cinematograful „Lumière” a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L’Independance Roumaine.

-1912 – Moartea, în Germania, la Berlin, a scriitorului român Ion Luca Caragiale (n. 01 februarie 1852).

-1930 – Parlamentul îl proclamă pe prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol a II-lea, fostul rege Mihai primind titlul de „mare voievod de Alba Iulia”.

-1922 – La Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România.

-1922 – Desfăşurarea primului meci, oficial, al reprezentativei de fotbal a României, la Belgrad, cu Iugoslavia, pierdut cu 1 la 2.

-1928 – A avut loc primul zbor S.U.A. – Australia, cu aterizare la Brisbane.

-1930 – Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol II. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de 9 ani, redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

-1940 – S-a născut Nancy Sinatra, cântăreaţă americană, cea mai mare dintre fiicele lui Frank Sinatra.

-1995 – A fost lansată naveta „Discovery” într-o misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord.

-2004 – Pentru prima dată după 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus  a trecut prin fața Soarelui, între orele 05.20 și 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populația Terrei.  

-2007 – Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări.

-2007 – Actorul Adrian Pintea a murit la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, unde fusese internat din cauza unor probleme grave de sănătate. (filme: „Iancu Jianu, zapciul”, „Pădureanca”, „Iancu Jianu, haiducul”) (n. 9 octombrie 1954).

-2008 – Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a fost întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din localitate. Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Spectacolul ”65 de ani de radiofolclor”

Închide