DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 8 noiembrie 2019

Vineri, 8 noiembrie

Zile trecute – 311

Zile rămase – 54

Soarele răsare – 07.03

Soarele apune – 16.56

Zodia – Scorpion

Calendar ortodox

Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Calendar catolic – Sf. Adeodat, pp; Fer. Ioan Duns Scotus, pr.

-794 – Capitala imperială japoneză este stabilită la Kyoto (numit inițial Heiankyo – „Capitala păcii și liniștii”). Din anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.  

-1496 – S-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.

-1520 – Regele danez Christian al II-lea începe cu execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de „Baia de sânge de la Stockholm”.

-1644 – Împăratul Shunzhi, al treilea împărat al dinastiei Qing, este întronat la Beijing, după prăbușirea dinastiei Ming, ca primul împărat Qing care domnește asupra întregii Chinei.

-1793 – A fost inaugurat Muzeul Luvru din Paris. Este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli, în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.

-1874 – A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

-1885 – S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, unind în rândurile sale pe toți cei nemulțumiți de guvernarea liberal a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia. A funcționat până la 24 martie 1890, când s-a unificat cu Prtidul Național Liberal.

-1889 – Montana a devenit cel de-al 41-lea stat american.

-1892 – Președintele american Grover Cleveland a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA.

-1895 – Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, Germania, a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen). Moartea lui, din 23 februarie 1923, drept urmare a unui carcinom intestinal, nu este o consecință directă a experimentelor sale cu razele X, pentru că el a fost unul dintre primii savanți care au folosit ecrane de plumb pentru protecția la radiații. În anul 1901 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în semn de „apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)”.

-1922 – S-a născut, în Africa de Sud, Christian Barnard, primul medic din lume care, conducând o echipă de 31 de specialiști, la 3 decembrie 1967, a realizat un transplant de inimă. După 18 zile pacientul, însă, a murit din cauza unei pneumonii. Christian Barnard a murit la 2 septembrie 2001.

-1942 – Al Doilea Război Mondial: Americanii se alătură britanicilor în războiul din  Africa. Debarcarea trupelor britanice și americane în Maroc și Algeria.

-1945 – Manifestație anticomunistă a tineretului PNȚ și PNL, în Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai I.

-1956 – Descoperirea cometei Arend-Roland.

-1971 – Trupa britanică Led Zeppelin își lansează al patrulea album, care include una dintre cele mai cunoscute piese, „Stairway to heaven”.

-1985 – Adunarea Generală a ONU adoptă, la inițiativa României, rezoluția privind Anul Internațional al Tineretului.

-1991 – Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

-1994 – S-a deschis Complexul World Trade Center din București.

-1998 – A încetat din viaţă actorul francez Jean Marais („Elena şi bărbaţii”, „Contele de Monte Cristo”, „Fantomas”, „Nopţi albe”). A primit numeroase premii internaționale și recunoașteri pentru contribuția sa la arta filmului, incluzând Legiunea de onoare decernată în 1996. Era născut la 11 decembrie 1913.  

-2006 – În urma victoriei democraților în Camera Reprezentanților, secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, și-a anunțat demisia.

Foto: Dana Simovici 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: