DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 9 august 2019

Vineri, 9 august

Zile trecute – 220

Zile rămase – 145

Soarele răsare – 06.12

Soarele apune – 20.30

Zodia – Leu

Calendar ortodox – Sf. Ap. Matia, Sf. 10 Mc. care au pătimit pentru icoana lui Hristos

Calendar catolic – Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fc., m. partoană a Europei

Sărbători naţionale

Singapore

Indonezia

-48 î.Hr. – Iulius Cezar în fruntea Populares l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

-378  – Bătălia de la Adrianopol. Armata romană a fost înfrântă de vizigoți. Împăratul Valens a murit în luptă. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă.

-1173 – A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.  

-1483 – Deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii.

-1518 – Tătarii, care pătrunseseră în Moldova, sunt atacaţi prin surprindere de moldovenii conduşi de vornicul Petrea Carabăţ şi sunt învinşi.

-1529 – Numit de turci domn al Ţării Româneşti, Moise-Vodă încearcă să revină în posesia Vinţului şi Vurpărului şi să obţină supunerea Sibiului şi Braşovului faţă de Ioan Zapolya. Cele două oraşe refuză acest lucru.

-1593 – S-a născut Izaak Walton, autorul lucrării clasice britanice „Pescarul complet” (1633), în care acesta a înfiinţat conceptul pescuitului ca sport drept o petrecere blândă şi filosofică a timpului.

-1601 – Pe Câmpia Turzii, Mihai Viteazul este asasinat mişeleşte din ordinul generalului imperial George Basta. Capul Domnitorului a fost îngropat la Mânăstirea Dealu, lângă Târgoviște.

-1757 – S-a născut Thomas Telford, inginerul scoţian care a realizat primul pod suspendat din lume, la Menai, Ţara Galilor, cu o deschidere de 177 de metri.

-1857 – Apariţia, la Bucureşti, a ziarului „Românul” condus de către C.A. Rosetti.

-1896 – S-a născut Feodorovici Massine, dansator şi coregraf  rus, creator a peste 50 de balete.

-1945 – Este lansată cea de-a doua bombă atomică din lume asupra oraşului japonez Nagasaki, devastarea acestuia determinându-l pe împăratul Hirohito să accepte condiţiile de pace impuse de către Naţiunile Unite.

-1969 – Moartea, la București, a savantului român C.I. Parhon, unul dintre fondatorii endocrinologiei româneşti (n. 15.10.1874, Câmpulung Muscel).

-1974 – În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte.

-1990 – Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă și neavenită de către Consiliul de Securitate al ONU. Acesta solicită retragerea imediată a armatei irakiene din țară.

-1999 – Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

Foto: Dan Păsărin

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: