Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 9 decembrie 2018

Published

on

Duminică, 9 decembrie

Zile trecute – 342

 

 

 

 

 

Zile rămase – 23

Soarele răsare – 07.40 

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel (Dezlegare la pește)

 

 

Calendar catolic – Duminica a 2-a din Advent; Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin

 

 

 

 

Ziua Internațională Anticorupție. Ziua Internațională Anticorupție, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 9 decembrie, a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”. Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției. Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private. România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

 

 

 

 

 

-1641 – A încetat din viaţă Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea. Elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme, în Anglia, Van Dyck a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii. Printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: „Încoronarea cu spini”, „Portretul lui Carol I, regele Angliei”, „Snyders şi soţia sa” (n. 22 martie 1599).

 -1671 – Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din țară, însă reîntors cu ajutor turco-tătar, acesta reprimă răscoala.

-1793 – A fost fondat, de catre Noah Webster, primul ziar american, „American Minerva”.

-1824 – Bătălia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominației coloniale spaniole în America de Sud.  

-1846 – În sala „Momolo” din București are loc primul concert al lui  Franz Liszt, susținut în România.

-1894 – Pe străzile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numărul 14), de la Cotroceni la Obor.

-1900 – La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy.  

-1905 – „Salome”, primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentație la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.

-1916 – Primul Război Mondial: Bătălia de la Cașin – Germanii sunt opriți pe linia strategică de fortificații Focșani-Nămoloasa-Galați trecând prin Valea Cașinului și Valea Putnei.

-1916 – Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.

-1934 – Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”.

-1938 – Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu.

-1948 – Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

-1060 – Este semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și științei între România și SUA.

-1965 – Primul tren electric al CFR-ului circulă între Predeal si Brașov.

-1966 – Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.

-1967 – Marea Adunare Națională a ales în funcția de președinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceaușescu, în locul lui Chivu Stoica.  

-1968 – SUA: A avut loc prima demonstrație a utilizării mouse-ului.

-1990 – Lech Wałęsa devine primul președinte al Poloniei care a fost ales de popor.

-1991 – Este adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 noiembrie 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 octombrie 1997).

-1992 – Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles, Prinț de Wales și Diana, Prințesă de Wales.

-1993 – La Tiraspol, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi cinci patrioţi români au primit pedepse cu închisoarea, între 2 şi 15 ani. Sentinţele nu au admis recursul. În România au avut loc acţiuni de protest faţă de tratamentul aplicat patrioţilor români în autoproclamata Republică Nistreană. Parlamentul, Guvernul, preşedintele ţării şi cele mai multe dintre partidele politice au luat atitudine oficial faţă de această sentinţă. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu va fi eliberat din închisoare.

-1994 – Președintele rus Boris Elțân a ordonat guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum și în vederea dezarmării „formațiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” și „Rezoluția 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanșată intervenția rusă în Cecenia, la 11 decembrie 1991.

-1994 –  A avut loc summit-ul Uniunii Europene de la Essen, la care au participat şefi de stat şi de guverne din cele 12 state membre Uniunea Europeana, precum şi din cele trei ţări care urmau să adere la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1995 (Austria, Finlanda şi Suedia). Comisia Europeană a dezbătut la Essen iniţiativele politice, economice şi comerciale ale Uniunii Europene faţă de estul Europei şi faţă de alte regiuni ale lumii.

-2012 – Alianța social-liberală USL a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan