Connect with us

Fapt divers

Călătoriile celui mai iubit condiment, muştarul

Astăzi, reţeta a rămas aceeaşi, la care, după gust, s-au adăugat şi…

Published

on

Biluţele galbene, cafenii sau negre s-au rostogolit în bucătăriile oamenilor încă din Antichitate. Zdrobite atent şi apoi amestecate cu apă, vin, oţet sau alte licori, seminţele de muştar au ajuns de pe masa faraonilor pe cea a romanilor şi au fost făcute celebre în întreaga lume de către călugării galezi din Dijon. Le găsim oriunde: de la pildele biblice la „ochiul de triton”, cum erau numite în „Macbeth”. După piper, muştarul este cel mai folosit condiment – în cinstea lui au fost construite muzee, iar americanii îl sărbătoresc în fiecare an, pe 4 august, ne relateaza historia.ro

Muştarul este o plantă sălbatică, despre ale cărei origini specialiştii spun că datează din jurul anului 3000 î.Hr. Şi adevărul e că aproape fiecare epocă importantă a umanităţii pare a avea o pată gălbuie de muştar pe ea.

Primele menţiuni sunt în textele sanscrite, ca mai apoi egiptenii să îl folosească în prepararea ofrandei pentru zei, care era adusă la mormântul faraonului Tutankhamon. În Europa, grecii îl întrebuinţau atât ca aliment, cât şi ca medicament. Matematicianul Pitagora îl recomanda pentru înţepăturile de scorpion, iar Hipocrate, pentru tratarea rănilor.

Mustum ardens

O reţetă concretă pentru prepararea muştarului a fost pusă pe hârtie de către eruditul roman, Plinius cel Bătrân: boabele de muştar se zdrobesc şi se amestecă cu puţin oţet de vin, amestecul fiind servit pe loc. Mustum ardens – era numit pe masa marelui imperiu.

Muştarul a emigrat în jurul anului 50 î.Hr., când romanii, sub comanda lui Iulius Caesar, au cucerit Galia. Aici, în podgoriile franceze, călugării au început să cultive şi floarea galbenă de muştar. În jurul secolului al IX-lea, monahii deja câştigau considerabil de pe urma producţiei, iar până în secolul al XIII-lea, comercianţii parizieni incluseseră muştarul pe lista zilnică de preparate pe care le vindeau. Papa Ioan al XXII-lea iubea atât de mult sosul iute-înţepător încât a angajat un nepot, care locuia la Dijon, să se ocupe numai de prepararea sa – „Grand Moutardier du Pape”.

Oraşul francez a devenit cunoscut în întreaga lume pentru producţia de muştar în 1777, când doi antreprenori, Maurice Grey şi Antoine Poupon, au înfiinţat un magazin specializat pentru muştar, magazin care mai există şi astăzi. Cu ceva timp înainte, în Paris deja se înfiinţase Maille, o companie care adusese o reţetă de muştar din Marsilia, şi datorită căreia devenise furnizorul oficial al Casei Regale franceze.

Se spune că însuşi Benjamin Franklin, pe atunci (primul!) ambasador în Franţa, la întoarcerea în SUA a luat cu el câteva borcane de muştar. La jumătatea secolului al XIX-lea, în Anglia, Jeremiah Colman a creat o reţetă prin care pudra de muştar să îşi păstreze textura uleioasă, iar aroma să rămână puternică. Şi cu toate că în acea perioadă, în Europa, pierdea teren în faţa condimentelor asiatice, muştarul a devenit popular peste ocean.

Astăzi, reţeta a rămas aceeaşi, la care, după gust, s-au adăugat şi alte esenţe, precum turmenic, usturoi, hrean, miere sau sirop de arţar.

Condimentul a trecut cu brio proba istoriei, iar cât este de apreciat de alte popoare o ştim prin gama variată care a umplut rafturile magazinelor. Pentru români însă, muştarul are un rol aparte, fiind nelipsit de lângă porţia de mititei.

ULTIMA ORĂ

Regional10 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional10 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport10 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional10 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional11 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional11 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional11 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON