DE ACTUALITATE

Canalul MTV împlinește 39 de ani, de la lansare

Postul de muzica MTV împlinește, pe 1 august, 39 de ani de la lansare, perioadă în care a revoluționat istoria televiziunii, dar și pe cea a industriei muzicale.

Rețeaua de televiziune prin cablu MTV a debutat pe 1 august 1981, difuzând videoclipul melodiei „Video Killed the Radio Star” a formației Buggles. Această melodie a fost interpretată ca o proclamație a ceea ce urma să devină epoca MTV. Inițial, MTV, o prescurtare de la Music Television, avea ca scop difuzarea de videoclipuri muzicale, cu intervenții scurte ale unor prezentatori.

The Buggles

MTV a avut un impact profund asupra industriei muzicale și a culturii populare. Sloganuri precum „I want my MTV” sau „MTV is here” au cucerit publicul, iar prezentatorii au ajuns, rapid, celebrități.

Pe parcursul istoriei sale, MTV a devenit un loc dedicat artiștilor, fanilor, concertelor live și marilor evenimente muzicale. Zeci de alte canale TV similare au fost lansate, în toată lumea, în încercarea de a copia un model de succes. Influența pe care MTV a avut-o asupra tinerilor și felul în care a tranșat anumite probleme, precum cenzura, activismul social sau sexualitatea, au fost subiect de discuție, în întreaga lume, ani de zile.

Începând cu anii 90, decizia conducerii rețelei, de a se concentra pe programe de divertisment și de a reduce numărul de videoclipuri difuzate, pe parcursul unei zile, a fost contestată și dezbatută, pe larg, ceea ce nu a făcut decât să arate, încă o dată, impactul major pe care postul l-a avut, în cultura populară.

%d blogeri au apreciat: