DE ACTUALITATE

Ce se intampla in interiorul unei gauri negre

On the left, an optical image from the Digitized Sky Survey shows Cygnus X-1, outlined in a red box. Cygnus X-1 is located near large active regions of star formation in the Milky Way, as seen in this image that spans some 700 light years across. An artist's illustration on the right depicts what astronomers think is happening within the Cygnus X-1 system. Cygnus X-1 is a so-called stellar-mass black hole, a class of black holes that comes from the collapse of a massive star. New studies with data from Chandra and several other telescopes have determined the black hole's spin, mass, and distance with unprecedented accuracy.

Oamenii de stiinta au realizat un nou studiu, care sugereaza ca materia nu este distrusa in interioul gaurilor negre, ci trece intr-un alt univers.

Noul studiu prezinta gaurile negre drept „usi”, „tuneluri” sau portaluri intre lumi, scrie publicatia The Independent. Astfel, daca un astronaut aflat intr-o nava spatiala ar intra intr-o gaura neagra, el nu ar disparea, ci ar ajunge intr-un alt univers.

Din pacate, este imposibil sa supravietuiasca unei calatorii de acest fel. El ar muri, pentru ca in interiorul gaurii negre, din cauza gravitatiei extrem de puternice, ar fi „spaghetifiat”, adica alungit pana ar ajunge asemeni unui fir.

Dupa ce ar iesi din gaura neagra si ar ajunge in cealalta lume, materia ar reveni la forma initiala, insa nimeni nu ar supravietui acestei transformari.

Noua teorie contrazice o ipoteza mai veche, care vorbea despre o „singularitate”, o zona din centrul gaurii negre unde spatiul-timp este curbat la infinit si materia este distrusa.

In schimb, gaura neagra este ca un tunel, asemeni gaurilor de vierme prezentate in filmele SF, cred fizicienii de la Universitatea din Valencia, coordonati de Gonzalo Olmo.

Materia este alungita si deformata foarte mult pentru a putea trece prin gaura de vierme din centrul gaurii negre, aceasta fiind de dimensiunea unui atom.

Desigur, si de aceasta data vorbim doar despre o teorie, deocamdata imposibil de verificat. Pentru a se forma o gaura de vierme, chiar si foarte mica, este nevoie de existenta unei materii cu proprietati neobisnuite.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: