Connect with us

Evenimente

Cele mai periculoase E-uri

Produsele care conţin „E”-uri ne otrăvesc corpul, dar şi mintea.

Published

on

Substanţele chimice folosite în prepararea alimentelor, numite aditivi alimentari sau „E”-uri, au devenit omniprezente. În ciuda faptului că toată lumea a auzit de aceste substanţe chimice şi că ele nu sunt indicate pentru consum, foarte puţini dintre noi ţinem cont de avertizările specialiştilor.

Aditivii alimentari nu sunt consumaţi direct ca şi alimente de către organism, ci se regăsesc, în diferite cantităţi, într-o gamă mare de produse alimentare. Consumate în mod repetat, produsele ce conţin „E”-uri ajung să ne otrăvească corpul, dar şi mintea. Principalul lor efect este că acţionează ca un drog: asigură satisfacţie pe moment, dar, la scurt după trecerea efectului, mintea şi corpul cer o nouă doză de „drog”.

Specialiștii spun că litera „E” simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum şase ani în spaţiul UE, dar că acest lucru nu înseamnă că sunt benefice pentru organism. Magazinele din ţara noastră au ajuns să fie pline, la acest moment, cu alimente din care aditivii alimentar sunt, practic, nelipsiţi.

Unul dintre cele mai utilizate E-uri în ţara noastră este Glutamatul de sodiu sau Glutamat monosodic, numit oficial E621”.

Despre acest aditiv se afirmă că este cancerigen, degradează neuronii, dă dependenţă, produce obezitate. Cele mai întâlnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt: durerile de cap, amorţirea membrelor, înroşirea feţei, constricţiile musculare, agravarea astmului şi oboseala. E-621, numit şi „sarea chinezească”, se găseşte în sos de soia, mezeluri (cârnaţi, salam, parizer), condimente – cunoscutele „cuburi magice”, supe instant la plic, brânzeturi, legume în conservă, bulion, aromă „naturală” de pui, sosuri, chipsuri, pufuleţi etc. Grav este că acest aditiv este ascuns pe etichetele produselor sub nume precum: hidrolizat, extract de drojdie, proteină vegetală hidrolizată, bulion, aromă de fum, gelatină, potenţator de gust, cazeinat de sodiu, sirop de orez sau orez brun, cazeină, autolizad, proteină texturată.

„Colorantul roșu” (Amarant), official „E123 este şi el cancerigen, fiind interzis în SUA şi Rusia, dar permis în România, unde se găseşte în: lichioruri, icre, jeleuri, brânză topită, vinurile de masă (roşii – slabe). Poate produce cancer, moarte fetală, agravează astmul, poate produce și malformatii congenitale, moarte fetală și sterilitate, provoacă eczeme, hiperactivitate şi reacţii alergice în cazul persoanelor sensibile la aspirină, nu este indicat în alimentaţia copiilor deoarece provoacă hiperactivitate şi diminuează puterea de concentrare a acestora. Acest adititiv nu trebuie confundat cu planta cu acelaşi nume, ce produce seminţe bogate în proteine şi minerale, folosite în diferite ţări ca înlocuitor al cerealelor.

Un colorant galben E-110 este şi el des întâlnit deoarece se găseşte în multe produse extrem de căutate: băuturile răcoritoare de culoare galbenă (portocale), îngheţată, multe alte dulciuri de culoare galben-portocalie (budinci, prăjituri ş.a.), gem de caise/piersici, marţipan, marmeladă de citrice, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri şi torturi, băuturi energizante, pesmet, supe instant cu tăieţei. Acest aditiv poate produce astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale.

Tot în sucuri găsim şi E-951, adică cunoscutul Aspartam, un îndulcitor folosit la sucurile „fără zahăr”; este cancerigen şi se pare că stă la baza a câteva zeci de boli grave. De asemenea, tot la noi în ţară, unele băuturi răcoritoare conţin E-211, acid benzoic, interzis în SUA; poate provoca cancer. Aspartamul poate afecta rinichii, sistemul digestiv, vasele de sânge, ficatul, pancreasul şi sistemul nervos central. Ca reacţii adverse pot apărea: dureri de cap, ameţeală, spasm muscular, depresie, oboseală, irascibilitate, probleme de vedere, pierderi de memorie, dureri ale articulaţiilor, respiraţie greoaie. În funcţie de organismul persoanei care consumă aspartam regulat, simptomele pot apărea imediat sau după consumul îndelungat de E-951. Aspartamul se găseşte în peste 6.000 de produse alimentare, cum ar fi: băuturi dietetice, bomboane mentolate fără zahăr, gumă de mestecat fără zahăr, gelatină, suplimente vitaminice masticabile, iaurt dietetic, ceaiuri instant, cafea instant, gem, marmeladă, dulceaţă, ciocolată caldă, medicamente, suplimentele alimentare, tabletele de multivitamine.

Conservele şi preparatele din carne conţin E-213, numit Benzoat de calciu, care provoacă migrene, este cancerigen şi agravează astmul.

Conservanţii E220 şi E228, numiţi şi sulfiţi, se găsesc în bere, vin, oţet din vin, fructe confiate, cartofi deshidrataţi, prăjituri şi carne de hamburgeri.

Acidul citric sau E330 este şi el foarte prezent în magazinele din ţara noastră. Este unul dintre cei mai folosiţi aditivi alimentar şi trebuie făcută precizarea că, deşi se găseşte în cantitate mare în citrice, el nu trebuie confundat cu acidul citric din alimente. Acest aditiv nu este obţinut din citrice, ci este sintetizat de diferite specii de fungi din zaharuri, amestecul obţinut fiind apoi filtrat şi tratat cu hidroxid de calciu şi acid sulfuric. Printre efectele adverse se numără: distrugerea smalţului dentar, favorizează apariţia cariilor dentare, iritară mucoasele, produce vomă, balonare, greaţă, diaree şi crampe abdominale. Nu este recomandat în alimentaţia copiilor, iar cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree, trebuie să-l ocolească neapărat. Acest aditiv alimentar E-330 se întâlneşte în aproape toate băuturile produse de industria alimentară – sucuri, dulciuri, produse lactate, biscuiţi, prăjituri, peşte congelat, fructe de mare, îngheţată, vin, dulceaţa, gem, fructe sau legume conservate, jeleuri, sosuri, maioneză, produse de patiserie şi în bere cu diferite arome.

 

E-urile de care ar trebui să te fereşti sunt:

-E 110 – Cancerigen, îl găseşti în dulciuri, prăjituri, budinci sucuri;

-E 123 Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl găseseşti în dulciuri, jeleuri, brânză topită;

-E 124 este toxic interzis în SUA şi îl găseşti în mezeluri;

-E 127 – cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, şi se găseşte în alcool, înghețată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare;

-E 128 – este interzis în SUA si Australia, se găsesşte în carnea de hamburgeri;-

-E 211 posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi se găseşte în unele băuturi răcoritoare;

-E 220/E 228 provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin;

-E 230 – este toxic, interzis în Australia , se găseşte în citrice;

-E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA și Australia;

-E 233 este toxic. Interzis în Australia;

-E 249/E 252 – posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri și alimente conservate prin sărare, brânză;

-E 320 – posibil cancerigen, conservant, cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat;

-E 425 este toxic respirator, se găseşte în jeleuri;

-E 621 provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate;

-E 95 posibil cancerigen, interzis în SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare;

-E 954posibil cancerigen, se găseşte în Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.

E-uri periculoase mai sunt:

-E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni;

-E 621 glutamat de sodiu , se gaseste în supele instant concentrate, mezeluri și unele condimente. Are efecte neurotoxice și poate provoca migrene și crampe;

-E 320 – E321, E211 acidul benzoic și derivatii săi, cancerigeni;

-E 251 nitrat de sodiu, cancerigen;

-E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen;

-E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici;

-E 127 – eritrozina, colorant roșu pentru compoturi și alte alimente, provoacă mutații genetice;

-E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , muștar și gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic;

-Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteză și nu este același lucru cu vitamina C naturală.

Printre acestea, mai sunt E-urile bune:

-E 306 tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor;

-E 407 – caragenanul, emulsifiant natural;

-E 322 – lecitina, un antioxidant natural întâlnit și în ciocolată;

-E 421 – manitolul de cofetărie;

-E 300 riboflavina sau Vitamina B2;

-E 440 acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală;

-E 140 clorofila, colorant natural folosit în cofetarii, colorarea pastelor de dinți și cosmeticalelor;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse: adevarul.ro/curcubeu.ro/realitatea.net

ULTIMA ORĂ

National8 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional10 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional11 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional11 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional11 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional11 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National16 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON