DE ACTUALITATE

Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani (audio)

Ultimul gigant al şansonetei

Împarte cu prietenii tăi

Charles Aznavour, ultimul gigant al şansonetei – după cum îl descrie agenţia France Presse -, a încetat din viaţă noaptea trecută, la vârsta de 94 de ani, la reşedinţa sa din sudul Franţei. Cel mai cunoscut cântăreţ francez în străinătate a revenit în ţară după un concert susţinut în Japonia, dar şi-a fracturat braţul în urma unei căzături, fiind nevoit să-şi anuleze toate concertele programate în cursul verii. Charles Aznavour, născut la Paris din părinţi armeni, a scris peste 1.300 de piese şi a înregistrat mai bine de 1.400. Potrivit Fundaţiei care îi poartă numele, Aznavour a cântat în 8 limbi străine, a susținut concerte în 94 de țări şi a vândut peste 180 de milioane de discuri în 80 de ţări. Era adesea numit Frank Sinatra al Franţei şi a avut, ca şi acesta, o îndelungată carieră de actor, jucând în mai mult de 60 de filme.

Cântecele sale, precum „Emmenez-moi”, „Je me voyais déjà” sau „La Bohème” au încântat generații întregi de fani din lumea întreagă.


Charles Aznavour a fost unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi. Născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, se simte foarte atașat de comunitatea armeană.

Shahnourh Varinag Aznavourian (numele său real) a început să cânte de la nouă ani și foarte repede și-a luat numele de scenă Aznavour. A devenit celebru în momentul în care Edith Piaf l-a auzit cântând și dându-și seama de calitățile sale vocale a aranjat să realizeze un turneu împreună în Franța și SUA. Adesea descris ca Frank Sinatra al Franței, toate piesele lui Aznavour sunt cântece de dragoste.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viața cântărețului. După un recital la Casablanca, reacția publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris „Sur ma vie” (1956), care devine primul său mare șlagăr. De acum înainte contractele se vor succeda și după o perioadă de trei luni la Olympia, cariera sa va căpăta adevărata valoare la teatrul Alhambra, unde a compus „Je m’voyais deja” (1960).

A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri. 

Charles Aznavour s-a aflat și în țara noastră în două rânduri, în 1964 și în 2004. În perioada februarie-martie 2004, marele artist francez a filmat la Palatul Cotroceni și la Sinaia, timp de 23 de zile, pentru producția de televiziune „Le pere Goriot”, realizată de France 2, în colaborare cu TVR și Castel Film România.

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Tabără de artă plastică şi de scriere creativă dedicată memoriei Unirii, la Târgu-Jiu

1 - 7 octombrie 2018

Închide