DE ACTUALITATE

Claudia Tapardel despre criza refugiatilor

Aruncarea responsabilității între statele membre poate naşte monştri, încurajând discursul anti-european.

Împarte cu prietenii tăi
Centrul de primire şi prim-ajutor pentru refugiaţi - Porto di Pozzallo (Sicilia)

Având în vedere gravitatea crizei refugiaților în UE şi situația disperată în care se află aceștia, nimeni, la nivel național sau european, nu ar trebui să îi folosească în scop politic sau pentru interese electorale, consideră eurodeputata PSD Claudia Țapardel, care a reprezentat recent România în misiunea Parlamentului European în Lampedusa (Sicilia), unul din punctele de intrare a refugiaților in Europa. 
Centrul de primire şi prim-ajutor pentru refugiaţi - Porto di Pozzallo (Sicilia)

Centrul de primire şi prim-ajutor pentru refugiaţi – Porto di Pozzallo (Sicilia)

“La nivel european atenția decidenților este concentrată în acest moment pe situația refugiaților – şi este firesc să fie aşa. Am văzut la faţa locului, în urma cu câteva săptămâni, situația extrem de dificila în care se află cei care şi-au părăsit casa şi ţara pentru că se aflau în pericol sau nu-şi vedeau viitorul posibil acolo. Am fost martoră la dramele lor, i-am ascultat şi i-am înțeles. Tocmai de aceea, când aud astăzi argumentele profund deplasate folosite de diverși oameni politici care şi-ar dori să le întoarcem spatele acestor oameni, sunt profund indignată.

Cei care folosesc refugiații ca o sperietoare pentru români sunt profund iresponsabili, pe lângă faptul că dovedesc o lipsă de umanitate ce îi descalifică.

Să spui acum că Europa sau România ar trebui să închidă granițele în fața exodului de populație din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord este o demonstrație clară de imoralitate și ignoranță crasă asupra problemei reale cu care acești oameni se confruntă la ei acasă. România, ca membru UE, are capacitatea să fie solidară cu restul statelor care găzduiesc refugiați și are capacitatea să facă față unui flux de imigranți, dacă acesta va exista”, a declarat Claudia Țapardel.

E nevoie de mai multă determinare la Bruxelles şi de o coordonare mai fermă şi mai atentă între statele membre, consideră eurodeputata: „Din păcate, soluțiile pe care până recent Uniunea Europeană le-a aplicat acestei probleme nu mai sunt suficiente. Trebuie să privim problema din perspectiva cauzelor: instabilitate, război, genocid și foamete în statele de origine, fenomene care alungă cetățenii către Europa. Uniunea Europeana s-a clădit pe principiul solidarității, şi prin solidaritate a reușit astăzi sa ajungă un lider mondial şi un spaţiu al bunăstării; nu avem dreptul să le negăm această solidaritate tocmai celor care au nevoie disperată de ea. Am văzut cu uimire că un consilier al premierului Orban critică atitudinea de stânga, prea deschisă, prea integraționistă, a Uniunii Europene din ultimii ani – dar oare nu aceasta atitudine a făcut posibilă extinderea Uniunii şi chiar faptul că astăzi Ungaria face parte din UE?”, arată eurodeputata PSD.

„Dacă la nivel oficial în UE șovăim, în loc să acționăm coerent şi decisiv, dacă intrăm într-un joc al aruncării responsabilităților şi învinovățirii reciproce între statele membre, eșuăm profund, iar această lipsă de direcție naște monștri, activează extremiști și profitori politici care vor amenința şi mai mult decât până acum integritatea şi viitorul proiectului european” crede Claudia Țapardel.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
„Frontierele si izolarea nu sunt solutia la criza refugiatilor!”

Mesaj către „extremiști” și „populiști”, din partea europarlamentarului Victor Negrescu.

Închide