DE ACTUALITATE

Cod portocaliu de NINSOARE si cod galben de vreme rea pentru miercuri, 19 aprilie

Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua avertizari de tip cod galben si cod portocaliu de vreme rea in perioada urmatoarea.

Primul COD GALBEN este valabil in data de 19 aprilie, intre orele 04 – 18, fenomenele vizate fiind: precipitatii abundente, ninsori si strat de zapada la munte, intensificari ale vantului;

In intervalul mentionat, precipitatiile vor cuprinde jumatatea de sud-vest a teritoriului si in cea mai mare parte a zonei de munte. in Banat, Oltenia, vestul si nord-vestul Munteniei va ploua, iar in zona montana vor fi mai ales ninsori.

Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si izolat 40 l/mp. Vantul se va intensifica in cea mai mare parte a tarii si local, indeosebi in regiunile sudice si centrale, viteza la rafala va depasi 50…55 km/h.

La munte, cu precadere la altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zapada, iar vantul va avea intensificari cu rafale de peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea.

Primul COD PORTOCALIU este valabil tot in data de 19 aprilie, intre orele 09 – 18, fenomenele vizate fiind: ninsori abundente si viscol in zona inalta a Carpatilor Meridionali si a Muntilor Banatului.

Zone afectate: zona inalta a Carpatilor Meridionali si a Muntilor Banatului

In zona inalta a Carpatilor Meridionali si a Muntilor Banatului, va ninge abundent, iar vantul va sufla tare, cu peste 80…100 km/h, viscolind puternic zapada si reducand vizibilitatea sub 50 m.

cod galben si cod portocaliu 19 aprilie

COD GALBEN pentru perioada 19 aprilie ora 18 – 21 aprilie ora 10

In intervalul mentionat, temporar vor fi precipitatii mai ales in sudul, centrul si estul teritoriului, iar in dupa-amiaza zilei de joi (20 aprilie) si in noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrange catre est.

Iin aceste zone, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si pe arii restranse, indeosebi in zona Carpatilor Meridionali si Orientali, 50…60 l/mp.

La munte va continua sa ninga si se va depune strat de zapada. in restul tarii va ploua, iar incepand din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), in Moldova si pe arii mai restranse in Maramures, Transilvania si trecator in zona deluroasa din sud se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

Vantul va avea intensificari temporare indeosebi in regiunile estice si sud-estice, unde vitezele la rafala vor atinge 50…60 km/h.

COD PORTOCALIU pentru intervalul 19 aprilie ora 18 – 21 aprilie ora 06

Fenomene vizate: ninsori abundente si local viscolite in zona montana;

Zone afectate: Carpatii Meridionali si Orientali

In Carpatii Meridionali si Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zapada, iar vantul va avea intensificari cu rafale de 60…70 km/h si peste 80…90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea si reducand vizibilitatea.

cod galben si cod portocaliu 19 aprilie

Prognoza meteo de marti, 18 aprilie

Marti, vremea se mai indreapta, dar va fi destul de racoare. Temperaturile cresc in sud si est; vom avea maxime de la 7 la 15 grade.

Dimineata va ploua putin prin sud si sud-est, iar spre seara si la noapte un nou val de ploi va patrunde in tara prin vestul si sud-vestul tarii.

In Dobrogea si Baragan gasim atmosfera schimbatoare, cu innorari, poate si cativa stropi de ploaie dimineata si un vant destul de intens. Se incalzeste fata de ieri, cand in zona s-au inregistrat doar 6-7 grade.

Temperaturile cresc si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, dar raman sub valorile potrivite momentului. Apare si soarele printre nori; conditiile de ploaie sunt foarte reduse, iar vantul mai are unele porniri.

In nordul Moldovei si in Bucovina se anunta o zi racoroasa, dar cu temperaturi peste cele de ieri. Norii se aduna din cand in cand; insa e putin probabil sa ploua. Se inteteste vantul, iar maximele se opresc pe la 13 grade. La noapte, temperaturile coboara spre zero grade si ar putea sa apara bruma.

In nordul Transilvaniei si in Maramures se anunta o zi cam mohorata, cu 13-14 grade la amiaza. Apare trecator si soarele, iar catre seara si dupa lasarea noptii vin ploi locale.

In vestul tarii gasim vreme cam neplacuta, cu cer noros si temperaturi modeste. Ploile apar pe seara si la noapte si se pot strange 20-25 de litri de apa pe metru patrat. In centrul Romaniei, ploile ajung in cursul noptii, iar la munte o sa fie lapovita. Pana atunci avem vreme destul de buna si temperaturi in crestere usoara fata de ziua trecuta.

In Oltenia, ziua va fi mohorata si racoroasa, dar va fi putin mai bine ca ieri, cand s-au inregistrat cel mult 9 grade. Pe seara incep ploile si aici si o sa fie destul de consistente.

Se incalzeste si in sudul tarii, dar temperaturile raman sub mediile perioadei. Vor fi si cateva momente cu soare pe parcursul zilei, iar maximele se vor opri pe la 14-15 grade.

Si in Bucuresti asteptam vreme mai buna ca ieri. Se arata putin si soarele; sansele de ploaie sunt reduse, iar vantul va fi destul de activ. Maxima ajunge la 15 grade, minima -in jur de 3 grade in centru, adica valori cu trei-patru grade sub normalul perioadei.

La munte se mai aduna norii, dar pe timpul zilei, precipitatiile apar sporadic; pe seara si la noapte va fi lapovita pe zone extinse in Carpatii Occidentali si in Meridionali. Se inteteste si vantul, mai ales in masivele sudice si sud-vestice, iar temperaturile cresc usor fata de ieri.

PROGNOZA METEO PENTRU 3 ZILE

Marti avem vreme mai buna ca ieri, se mai incalzeste putin, dar spre seara si la noapte vin alte ploi in vestul si sud-vestul tarii.

Maine se raceste; o sa ploua pe zone vaste; la munte vor fi mai ales ninsori, iar seara si noaptea, lapovita si ninsorile apar si prin Transilvania, Moldova si zonele deluroase. Se pot strange 25-35 de litri de apa pe metru patrat. Vantul va sufla cu putere, iar pe crestele montane va spulbera zapada.

Joi: vreme foarte rece pentru acesta data si precipitatii peste tot. In vest si in sud o sa ploua; la munte si in Moldova domina ninsorile; in rest va cadea lapovita. Vor fi din nou cantitati mai insemnate de apa; iar vantul va sufla mai tare in jumatatea estica a tarii.

Si vineri va fi frig, chiar daca temperaturile cresc usor. Vantul ramane intens; prin estul tarii mai vin cateva ploi slabe sau putina lapovita; iar la munte se mai anunta ceva fulguieli.

In Bucuresti astazi asteptam vreme schimbatoare, cu innorari, un pic de soare si vant activ. Se incalzeste fata de ieri, dar va fi racoare pentru aceasta data: maxima se va opri pe la 14…15 grade.

Maine se raceste din nou: vom avea cel mult 10 grade si o vreme neplacuta, cu ploi mai seriose si vant intens. Presiunea atmosferica scade, minima atinge 2…3 grade.

Joi se face si mai frig. Maxima va fi de 5…6 grade- valoare de februarie. Cerul ramane acoperit de nori; o sa ploua din cand in cand si vantul mai are unele rabufniri. Noaptea se vor inregistra zero grade. Vineri temperatura creste usor, dar chiar si asa vom avea vreme foarte rece pentru acesta data. Maxima se opreste la 10 grade, minima ajunge tot pe la zero grade, mai sunt ceva innorari si conditii de ploaie slaba; si vantul ramane destul de intens.

La munte, astazi asteptam vreme mai buna, cu precipitatii sporadice si temperaturi in crestere. Spre seara si la noapte va fi lapovita pe zone extinse in Carpatii Occidentali si in Meridionali, iar in Muntii Banatului si in vestul Meridionalilor se pot strange 25 L/mp. Maine vremea se raceste accentuat si vin ninsori destul de consistente. Vantul va sufla cu putere, iar pe creste va spulbera zapada. Joi: vreme inchisa si temperaturi foarte scazute pentru acesta data. Ninsorile continua si din nou se pot strange cantitati mai insemnate de apa. Vantul ramane intens si va sufla mai tare in masivele sudice si estice. Vineri: tot vreme rece, chiar daca temperaturile cresc usor. O sa mai ninga slab prin Carpatii Orientali si Meridionali, iar vantul o sa sufle cu putere, indeosebi in zonele de creasta.

sursa:stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: