DE ACTUALITATE

Codul Rutier, modificat de guvern, prin ordonaţă

Codul Rutier a fost modificat ieri de guvern, prin ordonaţă, în încercarea de a reduce numărul de accidente provocate de şoferii care sunt ocupaţi să folosească telefonele mobile în timpul mersului.

Chiar ieri presa a relatat despre un accident cu trei morţi, în judeţul Tulcea, provocat de un şofer care transmitea live pe Facebook. Acum schimbările aduse la Codul Rutier interzic celor care conduc să mai pună mâna pe telefoanele mobile sau pe orice dipozitiv electronic mobil în timp ce se află în mişcare.

Prevederea se aplică şi celor care conduc o motociletă un scuter sau o bicicletă, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu:

Modificarea Codului Rutier va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Conducătorii auto care vor încălca noua prevedere vor fi sancţionaţi cu 4 sau 5 puncte amendă.

Dacă abaterea se repetă şoferul pierde dreptul de a conduce 30 de zile. Un studiu al Poliţiei Române arată că aproape jumătate dintre şoferi au recunoscut că vorbesc la telefon, trimit mesaje, ori folosesc reţelele de socializare în timp ce conduc.

Însă acest comportament a are un impact semnificativ asupra capacităţii de concentrare. De exemplu, explică poliţia, o simplă notificare pe Facebook implică 14 secunde de neatenţie. Iar un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenţie. 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Partenerii de guvernare de la ALDE și opoziția, nemulţumiţi de cum arată rectificarea bugetară

Închide