DE ACTUALITATE

Codul rutier

E de rău!

Împarte cu prietenii tăi

Ați auzit, nu-i așa? Grecii au schimbat codul rutier. De fapt, nu l-au schimbat, l-au  modificat, l-au primenit, l-au … l-au zăpăcit de tot! Nu știți, n-ați aflat? E rău de tot! S-au pus cu codul rutier pe ei, i-au cocoșat, săracii… Numai, gata, e beleaua cât casa, nu mai mișcă unu-n front! Pentru orice nimic, pentru orice năzăreală ba te amendează, ba îți ia carnetul de conducere, ba certificatul de înmatriculare. Dacă și aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile… Vă dați seama ce catastrofă pentru bieții greci?

Ca să înțelegeți și mai clar dimensiunea fenomenului închipuiți-vă că, de aici încolo, grecii vor fi pe de-a dreptul terorizați în trafic pentru tot felul de nimicuri. Nici la telefon n-au să voie să vorbească! Sunt obligați să poarte centura de siguranță! N-au voie nici măcar să depășească limita de viteză cu peste 30 km/oră, să efectueze manevre periculoase, să blocheze rampele de trecere destinate persoanelor cu handicap sau să utilizeze pentru deplasare banda de urgență… Și, culmea-culmilor, n-au voie nici să se urce băuți la volan!…

Și tocmai acum când mă gândeam să mă duc și eu vreo două-trei zile prin Grecia. Să mănânc tzatziki, să beau tsipouro și să mă dau cu mașina pe autostrăzile lor. Nu mă mai duc nicăieri! Nu mai bine stau eu liniștit acasă la mine? Vorba unei doamne de-am văzut-o la televizor: prea multe reguli au făcut și grecii ăștia! Sunt prea multe și greu de ținut minte!

La noi e simplu, la noi lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. Nu te urci la volan până nu iei la bord câteva pahare de trăscău. Pentru un plus de bunădispoziție și pentru curaj. Când pleci de-acasă nu uiți să iei gunoiul pe care-l lași în apropiere de primul semafor. Nu-ți pui centura de siguranță pentru că te urci în mașină și nu te dai în tiribombă. Vorbești la telefon fiindcă așa vrea mușchii tăi și de-aia ai telefon – să vorbești la el! Să te pozezi cu el. Să te filmezi când mergi cu 180 de kilometri la oră. Să-ți dea prietenii like-uri pe facebook. Adrenalină, tată, nu frecție la un picior de lemn! Ce știu grecii ăștia? Nimic! Ei au rămas tot cu legendele Olimpului și cu Diogene din Sinop.

Noi am mai avea o mică problemă cu circulația și codul rutier. Dac-o rezolvăm și pe-asta, oameni suntem. Maşinile de poliţie cu aparate radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte, iar dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie. Aș mai avea o completare. În cazul conducătorilor auto care nu observă panourile afişate, aceștia să fie avertizați, din zece-n zece metri, cu semnale sonore (fluierături, sirene, zgomote diverse, hăulituri, țipurituri ca la Maramureș, strigături ca în Oltenia) și luminoase (lanterne, telefoane mobile, lumânări artizanale) de către agenți de circulație aflați în trafic.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Festivalul Internațional al Tomatelor

Prima ediție

Închide