Connect with us

Fapt divers

Comoara ascunsa din smartphone-ul tau

Published

on

Telefonul tau este mai valoros decat credeai. Fiecare smartphone contine metale pretioase precum aur, argint, cupru, platina si paladiu.

Iar aceste metale sunt in prezent mai pretioase ca niciodata, in contextul in care ne confruntam cu perspectiva ca intr-o zi sa nu ne mai putem baza pe rezervele subterane, scrie ziare.com

Se estimeaza ca un iPhone obisnuit contine 0,034g de aur, 0,34 grame de argint, 0,015 grame de paladiu si mai putin de o miime de gram de platina. De asemenea, contine metale mai putin pretioase, dar deloc de neglijat, precum aluminiul (25 de grame) si cuprul (15 grame).

Intr-un smartphone mai pot fi gasite si elemente rare, cum ar fi ytriu, lantan, terbiu, neodim, gadoliniu si praseodim. Lista de „ingrediente” continua cu materiale ca platic si sticla.

Evident, toate acestea se gasesc in cantitati mici si chiar minuscule in fiecare telefon, asa ca mineritul electronic la scara individuala nu are niciun rost. Insa la scara larga poate fi foarte atractiv.

Numarul utilizatorilor de smartphone-uri depaseste 2 miliarde in prezent si este in crestere.

Mai mult, concentratia unor elemente precum aurul si argintul este mult mai mare in telefoane mobile decat intr-un minereu de aceeasi greutate. De exemplu, dintr-o tona de iPhone-uri se poate extrage de 300 de ori mai mult aur decat dintr-o tona de minereu de aur si de 6,5 ori mai mult argint decat dintr-o tona de minereu de argint.

Dar tot acest potential este departe de a fi valorificat. Potrivit BBC, oamenii isi schimba smartphone-ul o data la 11 luni, iar telefonul vechi este de cele mai multe ori uitat intr-un sertar sau este aruncat.

Doar 10% dintre ele sunt reciclate, ceea ce inseamna ca doar in cazul acestora componentele sunt recuperate si reutilizate.

Vorbim de o adevarata mina de aur care sta pe rafturi, in cutii sau la groapa de gunoi. Un milion de telefoane mobile ar putea furniza aproape 16 tone de cupru, 350 de kilograme de argint, 34 de kilograme de aur si 15 kilograme de paladiu.

Provocarea consta in gasirea unei modalitati prin care acestea sa poate fi recuperate in conditii sigure si fara costuri mari. O mare parte din deseurile electronice, inclusiv telefoane mobile, ajunge in tari precum China, in mainile unor muncitori prost platiti, printre care si copii, care folosesc de obicei substante chimice periculoase pentru a ajunge la componentele valoroase din aceste dispozitive.

Nici reciclarea deseurilor electronice in tarile de origine nu este cea mai buna solutie pentru extragere, deoarece procedurile folosite in prezent sunt costisitoare si au un impact negativ asupra mediului inconjurator.

Insa oamenii de stiinta spun ca pot fi concepute metode mai eficiente. Acestia au in minte, de exemplu, crearea la nivelul fiecarei comunitati a unor micro-fabrici pentru extragerea metalelor pretioase din telefoane prin folosirea unor tehnologii care sa minimalizeze contactul oamenilor cu substantele nocive, precum si impactul asupra mediului.

Acest nou tip de „minerit” ar putea fi o oportunitate de afaceri interesanta pentru antreprenori.

 

ULTIMA ORĂ

Sport12 ore ago

FC Voluntari – FC U Craiova 1948 și FC Botoșani – Dinamo deschid etapa a 6-a a Play-off-ului/Play-out-ului Superligii

Marți aduce două partide captivante în Superliga României, în deschiderea etapei a 6-a a Play-off-ului și Play-out-ului. În primul meci,...

National12 ore ago

Proiect de Lege: Elevii care promovează Bacalaureatul pot mări notele la o materie

Un proiect de lege depus la Senat aduce o veste bună pentru elevii care au promovat examenul de Bacalaureat. Conform...

Regional12 ore ago

Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, deschisă circulației

Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, s-a deschis, astăzi, 23 aprilie, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Acest tronson important de...

Regional12 ore ago

Ziua Forțelor Terestre, marcată la Băilești

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată, astăzi, la Băilești, printr-o ceremonie militar-religioasă. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor. Ziua...

Regional13 ore ago

Craiova găzduiește Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

În perioada 24-26 aprilie, Craiova devine gazda prestigioasei Competiții Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, Faza a...

Regional13 ore ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional14 ore ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON