DE ACTUALITATE

Ascultă vocea – Constantin I. Nottara

Constantin I. Nottara (5 iunie 1859, București-16 octombrie 1935, București) – actor român, una dintre personalitățile cele mai de seamă ale teatrului românesc.

În 1877, Nottara a început să joace pe scena Teatrului Național. Unul dintre pionierii școlii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influența cerințelor vremii și sub îndrumarea lui Mihail Pascaly. A studiat la Conservatorul de Arta Dramatică și Lirică din București și la Teatrul Odeon din Paris, preluând la întoarcere la numai 24 de ani majoritatea rolurilor principale ale Naționalului.

Nottara s-a afirmat în roluri ca Shylock, Hamlet și Lear din teatrul shakespearean,   Oedip din Oedip rege, de Sofocle, Don Salluste din Ruy Blas de Victor Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ștefan Tipătescu din O scrisoare pierdută și Ion din Năpasta de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila,  Ștefan cel Mare din Apus de soare și Tudose din Hagi Tudose de Delavrancea, etc. În 60 de ani de scenă a jucat în aproximativ 700 de roluri de compoziție.

Jocul lui Nottara profund emoționant, pus în valoare de un glas modulat caracteristic, și expresiv prin frazare, se întemeia pe construirea gândită și precisă a rolului, astfel încât nimic din interpretare să nu rămână nejustificat.

Nottara a avut o intensă activitate și ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București. Printre elevii săi se numără actori de renume: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti.  

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: