Connect with us

National

Controale în pieţe, abatoare şi magazine alimentare

Până pe 7 ianuarie

Published

on

Inspectorii sanitari-veterinari vor începe controalele specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului Pestei Porcine Africane, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Controalele se vor derula începând din 28 noiembrie 2019 şi până în data de 7 ianuarie 2020.

La nivelul direcțiilor judeţene şi, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, dar şi a modului de respectare a cerinţelor legislaţie aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc şi produse din carne de porc şi a măsurilor privind restricţionarea mişcărilor de porci, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei focarelor de pestă porcină africană.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne.

Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari-veterinari vor controla respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum şi peştelui şi produselor din pescuit.

Autoritatea anunţă că este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale, respectiv târgurile de Crăciun.

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va verifica respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi cerinţele de igienă şi de trasabilitate a produselor alimentare.