Connect with us

National

De 62 ani, Radio Cluj ascultă Transilvania!

Aici Cluj, România! Acestea au primele cuvinte rostite de la microfonul postului de radio Cluj.

Published

on

De 62 ani, Radio Cluj ascultă Transilvania şi îi mulţumim Transilvaniei că ne ascultă! 

Prima emisiune a fost difuzată în 15 martie 1954, la ora 16, dintr-un sediu improvizat care cuprindea totuşi două studiouri, cabine de montaj şi birouri pentru personal. Era o zi de luni, propice oricărui început. Însă un pas important în evoluţia radioului s-a realizat în 29 decembrie 1967, prin inaugurarea actualului sediu al Casei Radio, de pe strada Donath 160. Investiţia s-a ridicat la 12.250.000 de lei la preţurile din acei ani. Astăzi, valoarea sediului din care emite în cele 8 judeţe din Transilvania (Alba, Sibiu, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor) ar fi greu de evaluat în cifre, semn că radioul este la fel ca poveştile şi vinul: cu cât sunt mai vechi, cu atât ajung să fie mai actuale şi să valoreze mai mult.

Casa Radio Cluj a reprezentat la momentul construirii sale (proiectul aparţine arhitecţilor Marioara Salvanu şi Ioana Schipor) o idee arhitectonică originală şi unul dintre cele mai moderne studiouri de radio din Europa. Suprafaţa totală a construcţiei însumează 3200 de metri pătraţi.

Aici Cluj, România! acestea au primele cuvinte rostite de la microfonul postului de radio Cluj. Cuvinte care au fost însă reduse la tăcere în anul 1985, odată cu înăsprirea dictaturii comuniste şi a centralismului promovat de Nicolae Ceauşescu.

A fost cel mai trist moment din istoria de 62 de ani a radioului clujean, când, fără nici o explicaţie, emisia a fost întreruptă, pentru a fi mai apoi reluată, imediat după evenimentele din decembrie 1989. Închiderea Radio Cluj a coincis şi cu destinul trist al memoriei sale sonore: toată arhiva a fost luată şi dusă la Jilava. Traian Trica, cel care a lucrat pe Donath 160 încă de la înfiinţare, povesteşte că atunci au fost încărcate din fonotecă trei containere maritime, pline cu benzi de magnetofon, din care, în 1990, s-a mai reîntors la Cluj doar o basculantă. Cu toate acestea, Fonoteca de Aur a Radio Cluj, care între timp a început să fie digitalizată, este o adevărată comoară audio demnă de laudă şi mândrie.

Dar istoria unui trecut valoros te obligă să fii la înălţimea prezentului şi să priveşti cu încredere spre viitor. Modern şi dinamic, Radio Cluj îşi îndeplineşte zi de zi misiunea de post public. În ultimii ani, a reuşit să se apropie tot mai mult de publicul tânăr, care are alte obiceiuri şi nevoi de ascultare, printr-o prezenţă consistentă în mediul online şi prin extinderea componentei video a programelor şi emisiunilor.

Radio Cluj se adresează ascultătorilor din toată Transilvania, care urmăresc cu interes programele şi emisiunile transmise pe frecvenţele 909 şi 1593 AM, 87.9 FM Satu Mare, 93.3 FM Negreşti Oaş, 101.7 FM Sighet, 95.6 FM Cluj şi 95.4 FM Alba şi Sibiu. Una dintre provocările anului 2016 va fi emiterea unui program de 24 de ore exclusiv în limba română, moment care va coincide cu debutul emisiei pe frecvenţa de 98.8 FM, dedicată minorităţilor naţionale.