DE ACTUALITATE

Duminica Rusaliilor

Duminica Rusaliilor, denumită în popor și Duminica Mare, este sărbătoarea ce amintește de pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus, fiind cinstită an de an la 50 de zile după sărbătoarea de Înviere.

De-a lungul timpului, Rusaliile au căpătat diverse denumiri printre care Ielele, Ursoaicele, Zânele, Fetele câmpului, Doamnele. Tradiția românească spune că aceste Iele sunt spirite malefice, care aduc boala cunoscută în popor ca „luat din Rusalii”.

Pe alocuri, se mai păstrează tradiția unde credincioșii aduc la biserică crenguțe de tei pentru a fi sfințite, pe care le vor folosi, mai apoi, să împodobească icoanele și casele, cu gândul că așa vor alunga „Rusaliile”.

Pe lângă ramurile de tei, credincioșii mai folosesc frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin. La sate, unii gospodari doresc să se facă sfințirea holdelor pentru a înlătura relele și a avea parte de roade din belșug. Tot aici, bătrânele merg să culeagă ierburi cu puteri vindecătoare, deoarece se povestește că numai culese pană în ziua de Sânziene au acele puteri lecuitoare.

„Dansul Călușarilor” se regăsește mai ales în zona Olteniei, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. În cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice.

-În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;

-De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii și la scăldat, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;

-Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;

-În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: