DE ACTUALITATE

„Educaţie prin Şah în Învăţământul Preuniversitar”

„Educaţia prin Şah” un proiect derulat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice şi Federaţia Naţională de Şah (FNS) prinde contur şi în judeţul Dolj.

„Educaţie prin Şah în Învăţământul Preuniversitar” o inițiativă ce vizează implementarea disciplinei opţionale „Eduaţie prin şah” şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională. La rândul ei, F.R.Șah va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi truse necesare desfăşurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale „Educaţie prin Șah”. Fiecare trusă va conţine: garnituri de piese, table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu.

Astăzi la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj s-a derulat o primă etapă din cadrul acestui proiect ambțios, o iniţiativa prin care se doreşte ca “sportul minţii” să fie introdus în programa şcolară a elevilor. Nicușor Cotescu, inspector adjunct la ISJ Dolj, Alin Vancea, inspector școlar de specialitate și  președintele Federației Române de Șah, au oferit informații despre importanța acestui proiect și au înmânat profesorilor de la zece instituții de învățământ din Dolj seturi de șah.

Mihai Bidă a câștigat în 16 ani de practicarea a șahului numeroase premii naționale și internaționale, iar dorinţa sa este să devină maestru în acest sport:

20151106_110730


Întâlnirea a avut la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, iar școlile care au intrat în programul național „Educație prin șah în învățământul preuniversitar” sunt: Colegiul Național „Frații Buzești”, Colegiul Național „Carol I”, Școala Generală „Traian”, Școala Generală „Gheorghe Țițeica”, Școala Generală „Alexandru Macedonski”. Beneficiare ale acestui proiect sunt și cinci școli generale din județul Dolj: Ișanița, Cerăt, Leu, Galicea Mare și Țuglui. În aceste instituții de învățământ profesorii pot preda șahul, ca materie opțională.

interior

“Educaţia prin şah” este o materie opţională şi  reprezintă o modalitate prin care elevii vor învăţa din tainele acestui joc şi se vor putea familiariza cu lumea „sportului minţii”.

20151106_105846

 

Profesor Ionuț Prohască de la Școala Gimnazială Țuglui:

Activităţile în cadrul proiectului  „Educaţie prin Şah în Învăţământul Preuniversitar”  vor consta în exerciţii de observare, interpretare şi simulare a unor situaţii de joc, apoi, de calculare a unor variante de joc.

Împarte cu prietenii tăi
%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Discuții la Chișinău cu partidele

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a purtat aseară, discuții cu partidele

Închide