Connect with us

Regional

Estimarea evolutiei vremii pentru intervalul 13 – 19 Noiembrie

Published

on

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi schimbătoare și apropiată de normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 13 – 15 Noiembrie 2014 (de joi până sâmbătă, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar acoperit, mai ales în jumătatea sudică a regiunii. Joi și vineri va ploua slab pe arii relativ extinse, iar sâmbătă ploile vor fi izolate și slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va scădea treptat de la o zi la alta.

Temperatura maximă: 6-14 grade

Temperatura minimă: 2-12 grade

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi, iar cele mai scăzute în cursul dimineţii de sâmbătă. Noaptea și dimineața apar condiții favorabile producerii ceții.

Al doilea interval 16 – 20 Noiembrie 2014 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi mai mult noros. Duminică, luni și miercuri, izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat.

De dumnică până miercuri: temperatura maximă: 7-13 grade și temperatura minimă: 2-8 grade.

Joi se va declanșa un proces de răcire și ca urmare temperatura maximă va fi între 4 și 9 de grade,iar temperatura minimă între 1 și 6 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de luni și marți (8-13 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de joi (1-6 grade). Noaptea și dimineața vor fi condiții favorabile producerii ceții.

 

Regimul termic al aerului din acestă săptămână se va caracteriza printr-o vreme în general apropiată de normal.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra Intre 7…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 7…13°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficit de apă în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).

În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă, predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze).

Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, în zilele fără precipitații.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE :

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă;
  • Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.