Connect with us

Regional

Expoziţia „Oltenia şi patrimoniul său UNESCO”

Evenimentul este dedicat Zilei Olteniei

Published

on

Expoziţia temporară „Oltenia şi patrimoniul său UNESCO” – un discurs al specificităţilor şi al regăsirilor identitare româneşti – se deschide luni, la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova.

Potrivit Muzeului Olteniei, prin acest demers expoziţional, specialiştii secţiei de etnografie au dorit să puncteze elementele care ţin de cultura tradiţională românească şi care sunt menite să conserve, să salveze şi să promoveze elemente specifice culturii noastre tradiţionale, iar în acest sens sunt aduse în atenţia publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparţinând ceramicii de la Horezu, scoarţe tradiţionale româneşti, mărţişorul tradiţional, Căluşul – ca dans ritual.

În afară de dansul căluşarilor, doina, tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti şi meşteşugul olăritului de la Horezu, patrimoniul UNESCO s-a îmbogăţit în anul 2017 cu sărbătoarea Mărţişorului, ca element esenţial în promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural naţional, atât la nivel local, cât şi internaţional.

Naraţia muzeologică va fi susţinută de module expoziţionale care vor pune în valoare obiectele etnografice intrate în patrimoniul universal, precum şi de un film documentar cu jocul căluşarilor.

Evenimentul este dedicat Zilei Olteniei, care a fost instituită la 21 martie printr-o lege adoptată anul trecut de Parlament.
Parlamentul a adoptat anul trecut instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, sărbătoarea urmând a fi marcată de autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.