DE ACTUALITATE

(Foto) Perchezitii in Romania si Franta

In Dolj, au participat la acțiune si 3 anchetatori francezi și ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze la București.

Împarte cu prietenii tăi

Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T. au desfășurat ieri o acțiune în cooperare cu autoritățile franceze, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în trafic de persoane, furt calificat și infracțiuni la regimul de protecție a copilului. 18 persoane au fost conduse la audieri, la sediul Poliției Române, respectiv al Jandrameriei Franceze.

La data de 9 februarie a.c., poliţiştii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și cei de la Serviciul de Investigații Criminale – I.P.J. Dolj, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au desfășurat o acțiune comună, simultană, cu autoritățile din Franța.

Acțiunea a vizat destructurarea unei grupări organizate specializate trafic de persoane, furt calificat și tentativă la furt calificat, precum și infracțiuni la regimul de protecție a copilului.

Pe raza județului Dolj, au participat la acțiune, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj și polițiștii Direcției de Investigații Criminale, trei anchetatori francezi și ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze la București.

Persoanele depistate vor fi audiate, urmând a fi prezentate magistraților, cu propunere de luare de măsuri privative de libertate în vederea continuării cercetărilor, respectiv a predării lor autorităților franceze.

In urma perchezitiilor din Craiova, politistii au identificat si ridicat in vederea cercetarilor mai multe bunuri, printre care telefoane mobile, dvd-player si sisteme home cinema, ceasuri barbatesti de lux, dar si suma de 23.000 euro.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, dintre care 10 în România și 4 în Franța.

De asemenea, au fost depistați și conduși la sediul Poliției Române, respectiv Jandrameriei Franceze, 18 persoane, dintre care 7 în România și 11 în Franța – membri ai grupării, 8 martori și 4 copii minori, aceștia urmând a fi încredințați unor membri ai familiei sau repatriați.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal înregistrat la Tribunalul din Meaux – Franța și instrumentat de Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante din cadrul Direcției Poliției Judiciare a Jandarmeriei Naționale Franceze.

Cooperarea cu polițiștii români a fost demarată în urmă cu aproximativ 8 luni de zile, timp în care au fost identificați membrii grupării și s-a stabilit modul de acțiune al acestora.

În România, D.I.I.C.O.T. a înregistrat o cerere de asistență judiciară internațională în materie penală în acest caz, polițiștii fiind delegați să desfășoare activitățile comune cu cei francezi.

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2015, principalii membri ai grupării ar fi racolat persoane din România pentru a se deplasa cu mai mulți copii minori în Franța, unde erau instruiți și trimiși să cerșească și să fure, de regulă din buzunare.

Aceștia ar fi acționat cu precădere în parcul de distracții Disneyland Paris, în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franței (TGV) și locurile foarte aglomerate (metrou, piețe publice etc.).

Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că unii copii ar fi strâns în anumite zile până la 7.000 de euro.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Calendarul zilei 10 februarie

Închide