DE ACTUALITATE

Franţa va restitui 26 de artefacte statului Benin

Franţa va restitui 26 de artefacte furate în timpul perioadei coloniale statului Benin, din vestul Africii, ca urmare a unei decizii luate vineri de preşedintele Emmanuel Macron, informează agențiile DPA şi Reuters preluate de Agerpres.

Obiectele, luate de armata franceză după bătălia sângeroasă din 1892 care a instaurat controlul francez asupra statului Benin, vor fi înapoiate de îndată, se precizează într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.
Decizia a fost luată în urma unui raport pe tema colonialismului prezentat lui Macron de experţii Benedicte Savoy şi Felwine Sarr.
Statul Benin a solicitat timp de mai mulţi ani ca artefactele să-i fie înapoiate. În iulie 2016, o cerere în acest sens a fost respinsă de Franţa după câteva luni.
Macron este primul lider occidental care a iniţiat o evaluare de ansamblu a artefactelor furate în timpul perioadei coloniale după ce le-a spus anul trecut studenţilor din Burkina Faso că „patrimoniul african nu se poate afla doar în colecţiile private şi muzeele din Europa”, informează sursa citată.

Se estimează că aproximativ 90% din patrimoniul cultural african se află în Europa. Doar Muzeul de pe cheiul Branly din Paris deţine circa 70.000 de obiecte africane, la fel şi British Museum din Londra, potrivit unei declaraţii făcute de Savoy pentru agenția Reuters la începutul anului.
Muzeele occidentale au refuzat de cele mai multe ori solicitările de restituire a artefactelor către ţările de origine, argumentând că acestea nu deţin resursele necesare pentru a păstra obiectele, precizează Agerpres.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Mercurial de Brumar

Închide