Connect with us

National

Fraudă cu redirecţionarea 2%. Gălăţenii au dat bani pentru brăileni, catolicii – pentru ortodocşi

Localnicii le-au cerut inspectorilor ANAF să…

Published

on

Au apărut suspiciuni în legătură cu felul în care procentul de 2 la sută din impozitul pe venit a fost repartizat, unor asociaţii.

În Maramureş, sute de greco-catolici au fost anunţaţi de Fisc că şi-au dat acordul, că banii lor să ajungă la biserica ortodoxă, deşi niciunul dintre ei nu semnase nimic înainte. Iar la Galaţi, câţiva oameni reclamă că au ajutat fără voie o organizatie din Brăila, de care nu au auzit până acum. Cazurile sunt verificate de ANAF.

200 de oameni din Sarasău – judeţul Maramureş au fost anunţaţi de ANAF că procentul de 2 la sută din impozitul pe venit, reţinut anul trecut, urmează să ajungă la parohia ortodoxă din localitate. Pentru că niciunul nu îşi dăduse înainte acordul, aşa cum cere legea, oamenii cred că la mijloc ar fi vorba despre o fraudă.

“Ar fi undeva la 200 de oameni. Ni se spune în notificare că au fost de acord să redirecţioneze 2 la sută din venit către Episcopia Sarasău dar nu am semnat nimic, uite mai ales eu că sunt de confesiune greco-catolic”, spune un localnic.

Localnicii le-au cerut inspectorilor ANAF să verifice cine a semnat în locul lor şi se pregătesc să facă o plângere la Poliţie. Povestea a ajuns şi la Episcopia Ortodoxă Romană a Maramureşului şi Satmarului.

“Dacă se dovedeşte că este implicat în mod ilegal preotul parohiei, sigur că se vor lua măsurile care se vor impune. Dacă vom fi sesizaţi despre o ilegalitate se va face ancheta din partea Episcopiei, dar până atunci nu ne putem pronunţa”, spune Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Un caz similar a fost descoperit şi la Galaţi. “Banii au plecat spre o asociaţie de care eu nu am avut cunoştinţă până în momentul în care am primit această notificare de la ANAF, deci implicit nu aveam cum să dau 2% către această asociaţie.”

Potrivit legii, cei care au vrut să direcţioneze 2 la sută din impozitul pe venit, au completat formularul 230 şi l-au depus la fisc până pe 25 mai. A existat posibilitatea ca declaraţiile centralizate să fie depuse de ONG-uri – fără să fie necesară depunerea documentului de fiecare contribuabil în parte.

Pentru că romanii nu sunt încă obişnuiţi să fie atenţi cu datele persoanele nu exclus ca unele dintre acestea să fi fost folosite pentru completarea frauduloasă a unor declaraţii.

Din acest motiv, pentru a se asigura că banii din impozitul pe venit sunt repartizaţi corect – fiscul a început trimită notificări contribuabililor cu numele asociaţiilor către care este direcţionat procentul de 2 la sută.

sursa: stirileprotv.ro