DE ACTUALITATE

Funeraliile primarului oraşului polonez Gdańsk, Paweł Adamowicz

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil

Împarte cu prietenii tăi

Funeraliile primarului oraşului polonez Gdańsk, Paweł Adamowicz, decedat la 14 ianuarie 2019 în urma unui atac comis în ajun în timpul unui eveniment filantropic, au reunit, sâmbătă, aproximativ 45.000 de persoane în portul de la Marea Baltică, transmit Reuters şi AFP.

Bannere cu fotografii alb-negru cu chipul lui Adamowicz au fost întinse peste clădirile din centrul oraşului Gdańsk, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki şi fostul preşedinte Lech Wałęsa, fost lider al sindicatului Solidaritatea care avut un rol esenţial în răsturnarea regimului comunist, au participat la slujba de la catedrala Sfânta Maria.

La slujbă, care a reunit aproape 3.500 de persoane, a fost prezent şi actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Primarul oraşului polonez Gdańsk a decedat luni la spital după ce în ziua anterioară a fost atacat cu cuţitul în timpul unui eveniment filantropic.

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în faţa a mii de spectatori, Pawel Adamowicz (53 de ani) a fost grav rănit la inimă, în diafragmă şi abdomen.

Agresorul său, un localnic din Gdańsk în vârstă de 27 de ani cu prenumele Stefan, care tocmai a ieşit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reţinut imediat. Imaginile televizate l-au arătat pe autor strigând „Adamowicz este mort!”, după care s-a năpustit asupra primarului oraşului Gdańsk.

Înainte de a fi arestat, autorul a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii şi a fost „torturat” de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziţie), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Paweł Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Primarul oraşului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcţie din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obţinut 65% din voturi.

 

Paweł Bogdan Adamowicz (2 noiembrie 1965 – 14 ianuarie 2019) a fost unul dintre organizatorii grevelor polonezilor din 1988, înainte de a deveni șeful comitetului de grevă. În 1990, a fost ales în Consiliul municipal din Gdańsk, președinte în 1994, în timpul celui de-al doilea mandat și deținând acest post până în 1998. A fost ales primar al orașului Gdańsk în 1998 și a fost reales în 2002 cu 72% din voturi. În 2018, a fost reales ca independent. El era cunoscut ca o voce progresivă care vorbea în sprijinul drepturilor LGBT, imigrației și grupurilor minoritare.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Slatina, 651 de ani de atestare documentară

A treia ediție a manifestării „Gala Laureaților”

Închide