DE ACTUALITATE

Gheorghe Fabian – un destin artistic împlinit

Muzicologul va fi omagiat de Filarmonica „Oltenia”.

Împarte cu prietenii tăi

La împlinirea a 75 de ani de viaţă şi 50 de ani în slujba Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian va fi sărbătorit vineri, 17 iunie 2016, de această instituţie în cadrul unei întâlniri care va avea loc în sala „Filip Lazăr”, începând cu ora 12.00. Evenimentul va fi prezentat de Radu Jianu, consultat artistic, şef serviciu coordonare artistică în cadrul Filarmonicii craiovene.

Diplomat în Artă al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Gheorghe Fabian (născut la 18 iunie 1941, în localitatea Butin – Timiş) a deprins tainele artei sunetelor în copilărie de la tatăl său, organist al bisericii evanghelice luterane din sat, devenind, după absolvirea studiilor superioare (în 1966), profesor de muzică, iar din 1968, secretar muzical al Filarmonicii de Stat Oltenia. Aici îndeplineşte, pe rând, calităţile de secretar muzical – consultant artistic (1968-1993), director artistic (1993-2000) şi director general (din 2000 până în 2003, anul pensionării).

2016-06-17 fabian-400 (1)Totodată a activat, în perioade diferite, ca profesor asociat la Liceul de Muzică, secretar muzical la Secţia de Operetă a Filarmonicii, la Teatrul Liric „Elena Teodorini” şi profesor asociat la Departamentul de Muzică – Universitatea din Craiova. Acum îşi continuă activitatea în funcţia de consultant artistic al Filarmonicii „Oltenia”.

De numele său sunt legate unele dintre cele mai răsunătoare succese ale Filarmonicii: înfiinţarea Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” şi a Clubului Melomanilor din Craiova, primele stagiuni estivale în spaţii neconvenţionale. De asemenea, a contribuit la înfiinţarea Conservatorului Superior de Muzică din Craiova, respectiv a Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere (2003). Este membru al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi al Cenaclului din Craiova al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Ca muzicolog, Gheorghe Fabian a redactat sute de caiete-program pentru concertele Filarmonicii şi, periodic, pentru Teatrul Liric „Elena Teodorini”, a iniţiat cicluri de concerte (integrale de simfonii şi/sau lucrări concertante etc. de Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Bruckner), a realizat prezentări de concerte-lecţii şi educative, a organizat simpozioane de muzicologie şi expoziţii documentare, a elaborat micromonografii aniversare şi caiete omagiale, a semnat zeci de cronici muzicale în presă (Muzica, Înainte, Mozaicul, Independentul, Contemporanul ş.a.) despre concertele Filarmonicii şi spectacolele Teatrului Liric. Ani la rând a realizat rubrica  săptămânală „Cronica muzicală”, difuzată la Radio România Oltenia Craiova.

În decursul timpului, pentru contribuţia sa la  diversificarea și dinamizarea vieţii muzicale craiovene, a fost recompensat cu Diplome de Onoare sau de Excelenţă din partea Consiliului Local al Municipiului Craiova, Colegiului Criticilor Muzicali din România, Fundaţiei „Scrisul Românesc”, revistei „Mozaicul”, Teatrului Liric „Elena Teodorini”, Școlii de Artă „Cornetti”. În anul 2000 a primit Premiul „Jean Bobescu” pentru Muzică, acordat de revista „Mozaicul” şi Inspectoratul pentru Cultură Dolj.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Blue Air lansează cursa aeriană Cluj-Napoca – Birmingham

Aeroportul din Cluj-Napoca devine a şasea bază operaţională a Blue Air.

Închide