DE ACTUALITATE

Grecii craioveni au tăiat Pâinea Sfântului Vasile

Membrii comunității Elene Craiova au sărbătorit tăierea Vasilopitei.

Împarte cu prietenii tăi

Vineri, 12 ianuarie, pentru membrii  Comunității Elene din Craiova a fost mare sărbătoare, prilej de întâlnire a celor tineri dar și mai puțin tineri. Reuniți la unul din restaurantele craiovene, grecii și prietenii lor au tăiat Vasilopita, pâinea regească a Sfântului Vasile, au cântat și au dansat cu speranța unui nou an mai bun.

Legenda spune că,  pe vremea când  Sfântul Vasile era Episcop de Cezareea, prefectul de Capadocia a vrut să jefuiasacă  orașul. Atunci, Sfântul Vasile a adunat de la locuitori  tot aurul pe care îl aveau, în bijuterii și monede, spre a-l oferi prefectului și a evita astfel jaful și distrugerea.  Prefectul însă, rușinându-se în fața gestului locuitorilor, a plecat fără să ia nimic.   Sf. Vasile, care nu mai știa ce și cui să dea înapoi, a hotărât să se pregătească mici plăcințele în care a pus câte o monedă sau obiect de aur din cele strânse de  la localnici, astfel fiecare primind  înapoi  ce a găsit. Și cum grecii erau marinari și nu se întorceau toți din calatorie la 1 ianuarie, Vasilopita continua să se pregătească în fiecare oraș-port până în ziua în care se întorcea și ultima corabie.

De fapt, la Craiova, pentru că numărul participanților a fost destul de mare, peste 50 de persoane, membrii comunității au pregătit două plăcinte și, astfel, două persoane au trăit bucuria descoperirii bănuțului norocos. Este vorba despre doamnele Iuliana Firan și Simona Puiu care sunt de acum convinse că norocul le va fi alături, în tot ce vor face pe parcursul anului 2018. Ne alăturăm și noi speranțelor dumnealor și le spunem, cu sinceritate, Xronia Polla!

Împarte cu prietenii tăi

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Citește articolul precedent:
NEW HIT Taylor Swift si Ed Sheeran lanseaza „End Game:

În versurile noii piese, Taylor Swift i se adresează actualului iubit, spunându-i că își dorește ca ea să fie aleasa inimii lui...

Închide