DE ACTUALITATE

Hora in costume populare pentru Cartea Recordurilor!

Țara Năsăudului va încerca să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume tradiționale, dar și prin cel mai mare dans românesc, estimându-se că la eveniment programat să se desfășoare duminică vor lua parte aproximativ 10.000 de persoane, potrivit agerpres.ro

La Năsăud va fi prezent un oficial de la Cartea Recordurilor, care va urmări cu atenție desfășurarea manifestărilor și respectarea cu strictețe a codului vestimentar.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului. Printre colaboratori se mai numără Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul de Informare și promovare Turistică Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud” și Complexul Muzeal Județean.

Manifestarea de la Năsăud este organizată pentru al doilea an consecutiv, pentru a marca Ziua Națională a Costumului Tradițional, instituită prin lege în urmă cu doi ani. Ea coincide cu o altă sărbătoare veche de peste 140 de ani, Maialul elevilor năsăudeni.

Organizatorii și-au propus realizarea unor activități dedicate cunoașterii și promovării costumului popular, creșterii gradului de interes al tinerilor pentru folosirea și crearea acestor costume, practicării artei tradiționale și dezvoltării unui sector de nișă al turismului, pe domeniul etnografic și al culturii populare, în județul Bistrița-Năsăud.

Județul reprezintă o zonă deosebită din punct de vedere cultural, deoarece aici se constată o situație unică în România, aceea că, pe teritoriul unei singure entități administrative, se întâlnesc mai multe tipuri de costum popular, specifice pentru Valea Someșului, Valea Sălăuței, Valea Bârgăului, Valea Ilvelor și Valea Șieului.

Unele dintre elementele regăsite în costumele populare bistrițene sunt renumite în întreaga țară: clopul cu pene de păun, curelele cu mărgele, zadiile, pieptarul cu ciucuri și basmalele înflorate.

Duminică, începând cu ora 11,00, participanții vor forma o coloană ce se va deplasa din centrul orașului Năsăud spre stadionul din localitate, unde se vor așeza în cercuri concentrice. Pentru a încerca să stabilească și recordul mondial de cel mai mare dans românesc, oamenii vor juca dansuri tradiționale de pe Valea Someșului, „Roata de la Runc”, dar și dansuri din alte zone etnografice, sub coordonarea coregrafului Marin Barbu.

La Năsăud sunt așteptați oameni de toate vârstele și din toate zonele județului, dar și din județele limitrofe, numărul minim necesar pentru stabilirea unui record mondial fiind de 4.500 de persoane.

Potrivit organizatorilor, bugetul manifestării se ridică la 210.000 lei.

%d blogeri au apreciat: